Експерти от Московския държавен технически университет Бауман са разработили технология

...
Експерти от Московския държавен технически университет Бауман са разработили технология
Коментари Харесай

Летище от лед в Арктика

Експерти от Московския държавен механически университет Бауман са създали технология за смяна на структурата на леда, която може да се употребява при построяването на самолетни писти в Арктика.

Според ректора по стопанска система и нововъведения на университета Евгений Сторожук, сега дружно с Министерството на защитата се преглежда въпросът за военното приложение на това откритие. Обсъжда се опцията за кацане на тежките военнотранспортни самолети Ил-76 на такива летища.

Сторожук сподели, че покритие от специфични химикали ще разреши на самолетите да кацат на лед. Според концепцията на създателите, здравината на ледената завивка и съществуването на пукнатини върху нея ще бъдат следени от датчици, ситуирани по цялата й дълбочина. Възможността за поддържане на ледената зона при положение на стопляне посредством прибавяне на реагенти или заледяване също се обмисля.

По-рано спътникът Planet снима съветската база в Арктика. Изображенията демонстрират, че Русия е нараснала дължината на пистата на арктическото летище Нагурское от 2,5 километра на 3,5 километра.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР