Древните техники в индийската кухня повлияват на кулинарията на много

...
Древните техники в индийската кухня повлияват на кулинарията на много
Коментари Харесай

Традиции и вкусове в индийската кухнята

Древните техники в индийската кухня повлияват на кулинарията на доста нации. Начини за подготвяне на храната, употребявани в античните династии, са съчетани с процеси на готвене в цяла Индия. Древното изкуство на готвене включва подправки, които към момента са мощен фактор в актуалната индийска храна.

Аюрведа

Аюрведа е проучването на науката за живот. Тя стартира през арийския интервал на античната индийска цивилизация и е надълбоко обвързвана с изкуството на готвене. Арийците нахлули от Европа и Мала Азия и развили концепциите на Аюрведа, които са довели до появяването на нови храни и кулинарни техники.

Вегетарианската храна

Едно от най-големите въздействия върху индийските способи на готвене е въвеждането на вегетарианството. Според индийският Foods Co. има вегетариански ястия, въведени във втори век пр.н.е. когато император Ашока ги разпространява като различен източник на храна. Например, домати, чили и картофи - идват от други страни и се прибавят към изменящите се кулинарни обичаи. Махавира и Буда траяли традицията на вегетарианството. Практиката продължава и в актуалната просвета. Повечето индийци са вегетарианци.

 Индийска храна

Традиции

1526-1858 година е интервал, през който персийските владетели са пристигнали в Индия от днешния Узбекистан. В Индия се открили редица обичайни техники на готвене. Индийската „ ослепителен “ кухня е известна със своите фини аромати, копринени сосове и постоянната приложимост на кисело мляко, сметана, плодове, ядки и масло. Характерно за тези ястия е гладката текстура. Индийските подправки разрешават да се подготвят доста пикантни предписания. За да стане по-мек усетът, се прибавят по-плътни сосове. Леките ароматни билки и подправки като канела, кардамон, индийско орехче и карамфил са постоянно употребявани.

Готвене на пара

Една от характерните техники е " bhapa " или пара. Готвенето на пара или бланширането на храната значи, че витамините се съхраняват в зеленчуците и плодовете, което прави храната по-качествена от другите форми на готвене. Биряни е едно от най-уважаваните ястия в индийска кухня. Приготвя се по традиция с мариновано месо в кисело мляко, в добавка на ориз и запечатано в тесто. Ястието се подготвя на пара над горещи въглени. Необходимо е да се контролира температурата, с цел да се избегне прегаряне по време на готвене.

 Пиле по индийски

Религия, прилежащи цивилизации и мощни антични владетели - всички те играят значима роля в цялостното развиване на индийските техники за готвене и подготвяне на храни. В другите райони на Индия, към момента съществуват доста разнообразни стилове на готвене.

Изборът на храна и стиловете на готвене, са характеризират според от географското местонахождение, сезонното съществуване на плодове и зеленчуци, локалната просвета, традиция и разликите сред районите наоколо до морето или вътрешността на страната.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР