Доставките на руски газ за Европа по тръбопровода Северен поток

...
Доставките на руски газ за Европа по тръбопровода Северен поток
Коментари Харесай

Доставките на руски газ за Европа остават стабилни

Доставките на съветски газ за Европа по тръбопровода " Северен поток 1 " до Германия и по тръбите до Полша и Словакия през Украйна оставата постоянни, сочат данни на операторите, представени от Българска телеграфна агенция

Потокът по " Северен поток 1 " през Балтийско море е на равнища от към 73 028 461 киловатчаса/час.

Доставките по " Ямал-Европа ", откъдето всекидневно идват към 15 на 100 от съветския газ за Европа и Турция, само че който не работеше от края на декември до неотдавна, възлизат на 7 280 550 киловатчаса/час през пункта Малнов, сочат данни на оператора " Газкейд " (Gascade).

Преносът от Украйна в Словакия през пункта Велке Капушане е с потенциал от 882 087 мегаватчаса.

Украинските управляващи обаче предизвестиха, че съветски военни сили са на територията на повече от една компресорна станция в страната, което е евентуална опасност за безпроблемния пренос на газ за Европа.

Има действителна заплаха за преноса на газови потоци за Европа поради наличието на съветски военни сили на територията на компресорните станции в Украйна, съобщи шефът на оператора на газотранспортната система на Украйна Серхий Макогон.

Междувременно излезе статистика, че през януари, преди старта на войната в Украйна, България, Латвия и Босна и Херцеговина са били отпред в Европа по ритъм на нарастване на газовите доставки от Русия.

През януари България е повишила вноса на газ от " Газпром " с 20.75% по отношение на същия месец предходната година до 279 милиона кубични метра. Увеличението в Латвия е с 20.58% до 22 милиона куб. метра, а в Босна и Херцеговина - с 13% до 39.5 милиона куб. метра.

Германия, която е обичаен водач в Европа по размер закупен съветски тръбопроводен газ, през януари е намалила този импорт с 21.8% до 3.194 милиарда куб. метра.

По отношение на другата съществена енергийна суровина – петрола, обстановката продължава да е напрегната.

Англия прикани страните от Г-7 да спрат да употребяват съветски газ и нефт, следвайки образеца на Лондон и Вашингтон, стана ясно от изявление на английската министърка на външните работи Елизабет Тръс. В сряда вечерта Камарата на представителите в американския Конгрес утвърди ембаргото, оповестено от президента Джо Байдън.

" Путин би трябвало да се провали ", уточни Лиз Тръс на взаимна конференция с американския си сътрудник Антъни Блинкън.

По думите ѝ това включва цялостно отделяне на съветските банки от интернационалната система SWIFT. Европейският съюз към този момент изключи седем съветски банки от тази информационна платформа, само че остави две огромни финансови институции, мощно свързани със бранша на течните изкопаеми горива, поради мощната взаимозависимост на доста европейски страни от съветския газ.

По същата причина Европейски Съюз не желае да забрани към този момент вноса на съветска сила, както направиха във вторник Съединени американски щати и Англия. " Европейският съюз внася 40 % от газа си от Русия, както и сред 20 и 30 % от петрола, до момента в който Съединени американски щати внасят 8 % съветски нефт и не купуват газ от Москва ", посочи френската министърка на екологичния преход Барбара Помпили, която беше в Ню Йорк от името на френското председателство на Европейски Съюз. " Не можем минем за 5 минути от 40 % към нищо ", добави тя, припомняйки проекта на 27-те до края на годината да понижат с две трети вноса на съветски газ.

На този декор петролът на ОПЕК задържа цена от 128 $ за барел, осведоми петролният картел, представен от Българска телеграфна агенция. Историческият най-много за " кошницата на ОПЕК " е цената от 140.73 $ за барел, регистрирана на 3 юли 2008 г.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР