Димитрина Събчева пише фентъзи и фантастика, още от ученическите си

...
Димитрина Събчева пише фентъзи и фантастика, още от ученическите си
Коментари Харесай

20 въпроса | Димитрина Събчева

Димитрина Събчева написа фентъзи и фантастика, още от ученическите си години през 90-те в Бургас. Завършва компетентност " Скандинавистика ", а след това учи и " Етнология и културна антропология " в Софийския университет. Покрай шведския език е работила какво ли не: била е плановик във фабрика за елементи за моторни резачки и за коли, анализирала е норвежки, немски и шведски медии.

В свободното си време чете и препрочита " Хобит " на дребната си щерка и се грижи за избавената си котка. Дебютният ѝ разказ " Лицето на врага " излиза през 2021 година Нейни разкази са оповестени в " Литературен вестник " и " Списание 8 ". През 2011 година неиздаденият ѝ разказ " Свободните " е измежду номинираните в категория " Проза " в Литературния конкурс " Хермес ". Димитрина Събчева е спечелилият във втория народен конкурс за аудиосериал на Storytel. Дистопичната ѝ история " Безбряг " за бъдещето, в което климатичните промени и дейностите на човечеството са изменили образа на планетата, беше определена от журито измежду над 100 оферти и следва да излезе в 10 епизода в средата на 2024 година.
Като какъв човек се определяте?
Мечтател - домошар.
Нещото, в което вярвате безусловно?
Вярвам, че ни е дадена свободна воля и тъкмо заради това носим отговорност за изборите, които вършим.
Реклама Любимият ви миг от деня?
Сутрин. Особено в случай че сутрините са тихи и спокойни, дълги.
Най-голямото предизвикателство във вашата работа?
Да изключа шума извън. Да се изолирам задоволително добре, че да слушам единствено героите и да виждам с детайлности техния свят. Когато пиша, не обичам да споделям съвсем с никого какво ще бъде, по какъв начин ще се развие дадена история. Но шумът не идва единствено от това. Социалните мрежи, вести, тъй наречените трендове в една или друга област, всичко това в един миг се натрупва и може да се получи блокаж. Да се загубиш.
Кое е най-голямото ви достижение?
Най-голямо и значимо събитие в живота ми е, че станах майка. Най-голямото персонално достижение обаче считам е, че съумях да се преборя за личния си път. Процесът по написване на една книга е дълъг, от време на време става и много сложен, тъй като събитията в живота ти могат да се трансформират, да трансформират теб самия, а това не трябва да проличава вътре в историята, която предлагаш. Докато разработвах " Лицето на врага " смених три работни места, реалокирах се от един град в различен, наложи ми се да се преборя с няколко по-сериозни здравословни казуса, завърших връзки, родих детето си, изгубих ужасно непосредствен човек. Гордея се, че не се отхвърлих и ето, че в този момент следва още едно шеметно странствуване. Аудиосериалът е оригиналност за мен като формат и съм щастлива, че от платформата Storytel избраха тъкмо " Безбряг " за победител в състезанието на Storytel Studio - " Светът след на следващия ден ".
Как си почивате?
С книга или прекрасен филм, с разходка някъде отвън града. Често у дома си пущам някаква глуповата история да върви на екрана, а през това време си чета и поглеждам единствено за малко какво се случва по тв приемника.
Реклама Какво ви зарежда?
Добрите вести, изключително за някакви любопитни нови открития, и околните ми хора, както и времето, прекарано на открито измежду природата.
Какво ви разсмива?
Съпругът и детето ми. Но постоянно ме разсмиват и парадоксите към нас, тогава смехът нагарча.
Какво ви натъжава?
Накъде е тръгнал светът. В момента има няколко крайности, които го разпъват и нито една не води към положително. От набожен фанатизъм до издигане на безпаметните удоволствия в фетиш, от краен аскетизъм или традиционализъм до безусловно безрезервно приемане на всяка оригиналност в софтуерно отношение, само че и освен. И никой никого не желае да изслуша и разбере. Войните, даже няма смисъл да ги загатвам. Баба ми споделяше " По-страшно от войната няма " и е безусловно права. Войната изкарва най-злото у хората и разрешава на чудовищата да се оправдават с нея.
Какво ви вбесява?
Много неща са, само че все се въртят към насилието. Чувството за безотговорност, безотговорността към близък, което включва и да караш пил, романтизирането на насилието, изключително в интимните връзки. Опредметяването на хората, изключително на девойките и дамите, което напълно естествено също възстановява насилието. Всичко това ме вбесява и отвращава.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР