Действащият държавен глава на Словения Борут Пахор спечели втори мандат

...
Действащият държавен глава на Словения Борут Пахор спечели втори мандат
Коментари Харесай

Президентът на Словения спечели втори мандат

Действащият държавен глава на Словения Борут Пахор завоюва втори мандат на вчерашния втори тур на президентските избори. Негов конкурент беше някогашният комедиант Марян Шарец, оповестява Българска телеграфна агенция.

54-годишният Пахор, прочут като " Краля на Инстаграм " поради интензивността си в обществените мрежи, завоюва 53 % от гласовете. Съперникът му, който е сегашен кмет на северния град Камник, получи 47%, демонстрират данни на словенската изборна комисия след авансово броене на гласовете.

Пахор благодари на гласоподавателите и даде обещание, че ще ускори още повече доверието им в демокрацията. Той поздрави съперника си за постигнатия резултат.

" Ще бъда президент на всички. Ще обединя хората и ще надградя това, което ни сближава ", сподели Пахор.

Той е едвам вторият словенски президент, спечелил втори мандат, откогато страната получи самостоятелност от някогашна Югославия през 1991 година

Анализатори показаха, че класирането на Сарец за балотажа демонстрира недоволството на словенците от обичайните политици. Критици упрекнаха Пахор, че не е заел позиции по значими въпроси, свързани с стопанската система, граничния спор Хърватия и бъдещето на Европейски Съюз.

Президентът на Словения няма изпълнителни пълномощия, само че мнението му по значими въпроси има тежест.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР