Депутатите отхвърлиха искането на ГЕРБ-СДС, ДПС и Възраждане за предсрочно

...
Депутатите отхвърлиха искането на ГЕРБ-СДС, ДПС и Възраждане за предсрочно
Коментари Харесай

Мирослав Иванов остава зам.-председател на Народното събрание -

Депутатите отхвърлиха настояването на ГЕРБ-СДС, Движение за права и свободи и " Възраждане " за предварително освобождение на Мирослав Иванов ( " Продължаваме промяната " ) като зам.-председател на Народното събрание.

След 3-часов спор със 129 гласа " срещу ", 81 " за " (ГЕРБ-СДС, Движение за права и свободи и " Възраждане " ) и 0 " въздържал се " настояването за оставка бе отхвърлено. Пленарното съвещание бе удължено до гласуването на оставката по предложение на Никола Минчев, то бе подкрепено от съвсем всички депутати в зала като се изключи 1 от Политическа партия и 1 от Има Такъв Народ.

Вчера трите опозиционни партии в Народното събрание. 

Как стартира всичко?

Конфликтът започна предишния петък, когато Десислава Атанасова направи пламенна 20-минутна декларация, с която означиха първата година на ГЕРБ отвън властта.

По традиция декларацията беше цялостна с обвинявания към държавното управление, на които отговори вицепремиерът Асен Василев, който беше в зала поради парламентарния надзор. ГЕРБ пък видяха нарушаване на правилника от страна на Иванов, който бил дал право на персонално пояснение на представител на Министерски съвет, каквото министрите нямат. Зам.-председателят тогава отговори, че думата би трябвало да се дава на министрите във всеки един миг, в който я изискат. Привидно разногласието беше смълчан и групите започнаха да показват отношение към изявлението на Василев. От ГЕРБ думата още веднъж взе Десислава Атанасова, само че изявлението ѝ надвиши допустимото по устав време и по тази причина Иванов я прекъсна. Този акт нажежи ситуацията в зала - депутатите от ГЕРБ заедно скочиха да бранят Атанасова и упрекнаха зам.-председателя, че лишава думата на опозицията. В зала настана безпорядък - към трибуната се събраха редица депутати, които не можаха да бъдат успокоени даже и от квесторите. След къса отмора от ГЕРБ оповестиха, че ще изискат оставката на Иванов като зам.-председател на Народното събрание.

Опозицията извърши заканата си през вчерашния ден. След като проекторешението бе импортирано в Народно събрание от ГЕРБ пробваха да смъкват Иванов от председателското място и настояха съвещанията да се водят от някой от другите зам.-председатели на Народно събрание, защото той е в процедура по премахване. Депутатът отхвърли и съобщи, че това ще се случи откакто оставката му бъде гласувана.

Според правилника на Народно събрание това би трябвало да се случи на идващия работен през днешния ден. И по този начин днешното съвещание стартира с предложение на ръководителя на Народно събрание Никола Минчев, който включи точката за оставката на Мирослав Иванов в дневния ред - след. Иванов пък през днешния ден за първи път от месеци седеше не на председателската естрада, а измежду съпартийците си от " Продължаваме промяната ".

Какво споделя правилникът?

Според Правилника за организацията и активността на Народното събрание (ПОДНС) ръководителят и заместник-председателите на Народното събрание могат да бъдат предварително освободени по документално предложение минимум на една трета от всички народни представители, когато е налице справедлива неспособност за осъществяване на отговорностите или редовно превишаване на правата, или редовно несъблюдение на отговорностите в границите на тяхната подготвеност. Предложението е признато, в случай че за него са дали своят вот повече от половината от присъстващите народни представители, гласи още правилникът на Народно събрание.

Аргументите на опозицията vs. правилника


Малко преди 12:30, след проточила повече от 30 мин. обедна отмора, депутатите започнаха да преглеждат проекторешението за предварителното освобождение на Иванов. Това се случи поради, който се появи в Народно събрание, с цел да " поддържа парламентарната си група в този тежък миг ". Екатерина Захариева пък счита, че Петков е пристигнал в Народно събрание, " с цел да разпореди на Иванов да не подава оставка ".

Радослав Чолаков от ГЕРБ-СДС първи взе думата и съобщи, че Мирослав Иванов се държи като " шеф ". Той напомни освобождението на Димитър Главчев, който бе отхвърлен поради лишаване на думата на водача на опозицията тогава - Корнелия Нинова. Изказването му продължи дълго, само че в него липсваха претекстовете от проекторешението и поради това ръководителят на ПГ на Българска социалистическа партия Георги Свиленски съобщи, че опозицията няма никакви претекстове, с цел да желае оставката на Иванов.

Председателят на Народно събрание Никола Минчев, който също за първи път от месеци седеше измежду депутатите, а не на председателската естрада, съобщи че претекстовете на проекторешението не дават отговор на правилника в частта му за освобождение на ръководител и зам.-председатели на Народно събрание. Минчев цитира един по един всички от претекстовете в проекторешението. Той проучва всичките три от тях един по един и изясни, че те са или погрешни, или не дават отговор на условията по ПОДНС за настояването за оставка.

Първият претекст на опозицията против Мирослав Иванов от, когато той наложи наказване забележка на ръководителя на ПГ на " Възраждане " Костадин Костадинов. В текста написа, че наказването е непозволено наложено и това е обсъждано на председателски съвет. Никола Минчев обаче съобщи, че на председателски съвет наказването на Костадинов не е оспорвано и то към момента важи.

Вторият претекст е обвързван с наложеното наказване забележка на Костадин Ангелов от ГЕРБ от. Митев съобщи, че това наказване в действителност бе оспорено и анулирано от председателски съвет. 

Третият претекст е обвързван с петъчното съвещание на Народно събрание от, когато Иванов прекъсвана на изявлението на председателката на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова, тъй като то продължи по-дълго от плануваното по устав, а и не беше по тематиката. Минчев съобщи, че Иванов е бил в правото си да прекъсне изявлението и не е нарушил правилника.

След края на изявлението му групата на Политическа партия изрази поддръжката си за Иванов с овации и ставане на крайници.

Иванов е спазил правилника, само че не било редно

Мирослав Иванов е спазил правилника на Народно събрание, само че това не е било редно - до този извод стигнаха Движение за права и свободи и " Възраждане " след разясненията на Никола Минчев.

Йордан Цонев от Движение за права и свободи съобщи, че макар че правилникът дава правото за лишаване на думата, то не било в духа на парламентаризма да се лишава думата на опозицията. Цонев добави, че днешната процедура е най-неприятната в Народно събрание, само че е потребна за парламентаризма. Томислав Дончев пък добави, че с процедурата " лекуваме политическа патология ".

Лидерът на " Възраждане " Костадин Костадинов съобщи, че не било редно Иванов да дава думата за отношение на парламентарните групи след изявлението на вицепремиера Асен Василев. В петък обаче точно за това настояха от опозицията, и правото на изявление им бе обещано. Костадинов изиска Мирослав Иванов самичък да подаде оставката си.

В края на дебатите Десислава Атанасова разяснява, че се нарушавал духът на парламентаризма.

Коалицията с " избор на доверие " за Мирослав Иванов

Депутатите от четирите партии на ръководещата коалиция опазиха Мирослав Иванов. Георги Михайлов от Българска социалистическа партия съобщи, че настояването за оставка е " дребнаво ". Той съобщи, че точно Иванов се оправя с запазването на реда в зала, когато води съвещанията. Настимир Ананиев от Политическа партия пък съпостави държанието на ГЕРБ с това на " Възраждане ".

Искрен Митев от " Продължаваме промяната " съобщи, че изказванията на ГЕРБ, че опозицията се заглушава, са погрешни и се аргументира с числа. По думите му процедурите са се удвоили и дневно се вършат по най-малко 40 процедури. Според него за това време на няколко пъти от ГЕРБ биха могли да прочетат " Война и мир " от трибуната.

" Българските жители Ви лишиха думата, когато взеха решение Вие да не управлявате ", обърна се той към Десислава Атанасова.

Председателят на групата " Демократична България " Христо Иванов съобщи, че няма да поддържат настояването на опозицията, както и че Демократична България застава зад Мирослав Иванов. Той обаче регистрира, че Народното събрание съществува поради опозицията, а " ГЕРБ са добра съпротива ". Той похвали и председателката на ГЕРБ Десислава Атанасова, която съгласно него е добър водач на опозицията. Христо Иванов похвали и зам.-председателят на Народно събрание Мирослав Иванов. Той разгласи, че Демократична България ще му гласоподава доверие.

Благовест Белев от Политическа партия пък съпостави воденето на съвещанията в Народно събрание съдийството по време футболен мач в трета група. Депутатът съобщи, че съдиите от срещите в Шампионска лига са дисциплинирани и работата им е лесна. По думите му обаче не е такава обстановката за съдиите, които свирят на срещите в трета група и по този начин съпостави Народното събрание със " селски " футболни тимове.

" Тези младежи като господин Минчев и господин Иванов са последната вяра в политиката ", съобщи ръководителят на групата на Политическа партия Андрей Гюров. 

Венко Сабрутев от Политическа партия благодари на Мирослав Иванов, че съблюдава правилника и е търпелив. Съпартиецът му Искрен Митев му направи имитация и му направи забележка, че е не запомнил да каже за какво няма да имат приемливост. След това Сабрутев още веднъж излезе на трибуната и повтори предизборното лого на " Продължаваме промяната " и съобщи: " Ние ще имаме нулева приемливост към корупцията ". Тези му думи бяха посрещнати с овации от Политическа партия и смях от ГЕРБ-СДС.

Атанас Михнев от Политическа партия пък цитира изявление на Асен Василев и съобщи, че когато ГЕРБ ги подлагат на критика, то значи, че постъпват вярно.

Виктория Василева от Има Такъв Народ взе думата минути преди края и прикани депутатите да приложат същия жар, с цел да търсят личните си неточности. До този миг от " ИТН " не бяха взимали думата и до последно не се знаеше по какъв начин ще гласоподават. Тя обаче съобщи, че това ще е вторият късмет на Мирослав Иванов. Тошко Йорданов също го отбрани и съобщи, че " по този начин постъпват мъжете ".

Последен думата взе самият Иванов. Той сподели, че е ненужно е изгубено пленарно време. Зам.-председателят на Народно събрание се отбрани и сподели, че постоянно е спазвал " както буквата, по този начин и духа на закона ". Той съобщи още, че нито един от 240-те депутати не може самичък да дефинира държанието на залата, което зависи от възпитанието, достолепието и морала на депутатите. Иванов сподели, че доста постоянно се усеща неловко поради недостойното държание на редица депутати. В края на изявлението си той се извини на Атанасова, само че акцентира, че не счита, че е постъпил погрешно.

" Духът на парламентаризма не е безредица, не е безкрайни произволи и нарушение на правилника ", заключи той.

След това групата на Политическа партия стана на крайници и приветства Иванов. Ген. Атанас Атанасов от Демократична България пък цитира римското право и съобщи:

" Никой не би трябвало да черпи права от непозволеното си държание. "

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР