Предварителните резултати от преброяването в Косово показват, че населението на

...
Предварителните резултати от преброяването в Косово показват, че населението на
Коментари Харесай

Населението на Косово намалява

Предварителните резултати от преброяването в Косово демонстрират, че популацията на западнобалканската нация е намаляло през последното десетилетие , макар че протестът от страна на етническото сръбско малцинство може да е изкривил данните, оповестява RFE/RL.

Населението на страната е към 1,5 милиона, което е спад от 1,74 милиона през 2011 година , когато бе извършено последното броене.

Това съобщи в събота министър председателят на Косово Албин Курти сподели, че резултатите от преброяването на популацията ще дадат опция на институциите да основават политики, тактики и да вземат по-добри решения за по-устойчиво развиване.

Курти направи тези изказвания по време на церемонията, извършена на 25 май за отбелязване на приключването на преброяването на популацията , семействата и жилищния фонд в Косово.
 Косово все по този начин вижда опасност в Сърбия
Косово все по този начин вижда опасност в Сърбия

Министърът на защитата Еюп Македонци упрекна Европейски Съюз, че не взе отношение за сръбската експанзия в Банска

Когато преброяването стартира, Сръбската листа, преобладаващата сръбска политическа партия в Косово, която се употребява с поддръжката на Белград, сподели, че сърбите няма да вземат участие в процеса.

Преброяването на популацията стартира на 5 април. Първоначално той трябваше да завърши на 17 май , само че след претенции на някои общини процесът беше продължен до 24 май.

Можеше да се употребява и онлайн платформа.

Косовската статистическа организация оцени процеса на регистрация като сполучлив.

" Преброяването на популацията, като един от най-големите и комплицирани планове на една страна в спокойно време, макар провокациите и сложността, които имаше, беше извършено с огромен триумф. Успехът беше реализиран с помощта на съдействието и координацията с други локални и интернационалните институции ", се споделя в прессъобщението.
 Сръбските общини в Косово вземат решение ориста на кметовете албанци
Сръбските общини в Косово вземат решение ориста на кметовете албанци

В референдум за премахване на определените през 2023 година кметове - етнически албанци

Те бойкотираха

Сърбия в никакъв случай не е признавала декларацията за самостоятелност на някогашната си провинция от 2008 година и напрежението сред етническите албанци и сръбските поданици е високо. 
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР