София е домакин на Парламентарната асамблея на НАТО. Фокусът на

...
София е домакин на Парламентарната асамблея на НАТО. Фокусът на
Коментари Харесай

България поиска засилване на отбраната в Черно море на форума на НАТО в София

София е хазаин на Парламентарната асамблея на НАТО. Фокусът на огромния конгрес е войната в Украйна. България се нуждае от повече интензивност на Алианса в Черноморския район, съобщи министърът на защитата Атанас Запрянов. Тема на диалозите беше и хибридната война на Русия за въздействие върху евроизборите. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг идва в София в понеделник, когато ще бъде и пленарното съвещание на форума, оповестява Българска национална телевизия.

Събитията в Черно море са доста значими освен за България, само че и за цялата евроатлантическа общественост. Това обявиха министърът на защитата и началникът на защитата пред форума на НАТО и настояха за повече поддръжка от Алианса във връзка с разузнаването и наблюдението на Черно море.
 
 София е хазаин на Парламентарната асамблея на НАТО София е хазаин на Парламентарната асамблея на НАТО Източник: Пресцентър на МО
" Алиансът не взе участие с кораби в Черно море, само че това не значи, че не може да се употребяват други форми. Ние се нуждаем от брегова система за противокорабна отбрана. Ако има страна, която би желала краткотрайно да разположи такава дарба, това би усилило нашата защита в Черно море ", акцентира Атанас Запрянов - длъжностен министър на защитата.

Началникът на защитата стимулира настояването за брегова система с това, че там сме по-уязвими след началото на войната в Украйна и навлизането на Русия в икономическите зони в Черно море.

" Руските кораби не са навлизали в нашите териториални води. Миналата година юли месец, в обширни елементи на нашата икономическа зона бяха оповестени зони рискови за мореплаване. Ние бяхме първата страна, която реагира и тази процедура продължи до началото на тази година. Тази година няма оповестени такива зони, само че в следствие трафикът се реалокира до териториалните води на Румъния, България и Турция ", сподели адмирал Емил Ефтимов, шеф на защитата.

Според служебния министър на защитата Атанас Запрянов, Кремъл има желание непосредствено да повлияе на върху изборите за европейски парламент. Изрази терзание, че с подправените вести за директно присъединяване на България във войната страната също е наранена от хибридните офанзиви.
 
 Адмирал Емил Ефтимов и министър Атанас Запрянов Адмирал Емил Ефтимов и министър Атанас Запрянов Източник: Пресцентър на МО
" По умозаключение на Екологичен потенциал има информации за такава интервенция на хибридни въздействия да се повлияе на резултата от изборите, и че България, защото прави избори 2 в 1, също сме част от тази хибридна офанзива да се повлияе на резултата от изборите. Говорим за европейските изборите ", добави Запрянов.

" Помощта за Украйна се базира на интернационалното право и тя не е интервенция в тази война по никакъв метод. Тази хибридна опорка, че видите ли ние оказваме помощ на Украйна, че ще изпращаме войски в Украйна повлиява доста и на претендентите за военна работа ", сподели още той.

Ключови тематики на пролетната сесия на НАТО са оказване на решителна поддръжка на Украйна във войната и гарантирането на оръжия за защита против съветската инвазия. Военният министър даде поръчка, че даването на помощ за Украйна продължава да е във фокуса на отбранителната политика на България.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР