Израел смята, че заповедта на в южната част на Газа

...
Израел смята, че заповедта на в южната част на Газа
Коментари Харесай

Израел не изключва офанзива в Рафах и след заповедта на МС

Израел счита, че заповедта на в южната част на Газа дава опция за някои военни дейности там,  съобщава " Ройтерс ".

В незабавно решение по делото на Южна Африка, обвиняващо Израел в геноцид, съдиите в Международния съд подредиха на Израел в петък неотложно да спре нападението си против Рафах, където Израел твърди, че изкоренява бойците на Хамас.

" Това, което желаят от нас , е да не правим геноцид в Рафах . Ние не сме направили геноцид и няма да правим геноцид ", сподели Цахи Ханегби, консултант по националната сигурност на премиера Бенямин Нетаняху, пред израелската телевизия N12 в събота.

Запитан дали офанзивата в Рафах ще продължи, Ханегби сподели: " Според интернационалното право ние имаме право да се пазиме и доказателствата са , че съдът не ни пречи да продължим да се пазиме ".
 Борел подканва Израел да извърши решението на Международния съд за Рафах
Борел подканва Израел да извърши решението на Международния съд за Рафах

Решенията на Международния съд са наложителни за страните и би трябвало да бъдат напълно и дейно изпълнени

Международният съд, който е основан в Хага, не разяснява незабавно забележките на Ханегби. " Хамас " също не разяснява незабавно.

Друг израелски чиновник уточни формулировката на решението на Министерски съвет и ли Световния съд, описвайки го като условно.

" Заповедта във връзка с интервенцията в Рафах не е обща заповед ", сподели служителят при изискване за анонимност.

Прочитайки решението, президентът на Министерски съвет Науаф Салам сподели, че обстановката в Газа се е влошила, откогато съдът за финален път подреди на Израел да предприеме стъпки за подобряването ѝ и са изпълнени изискванията за нова изключителна заповед.

" Държавата Израел неотложно ще спре военната си атака и всевъзможни други дейности в провинция Рафах, които могат да основат условия на живот на палестинската група в Газа, които биха могли да доведат до нейното физическо заличаване напълно или отчасти ", сподели Салам.

Тази дефиниция не изключва всевъзможни военни дейности , сподели израелският представител.

" Никога не сме и няма да организираме никакви военни дейности в Рафах или другаде, които могат да основат каквито и да било условия на живот, с цел да доведат до унищожаването на цивилното население в Газа, нито напълно, нито отчасти ", сподели служителят.

Въпреки че съдът няма средства да извърши заповедите си, казусът е знак за възходящата дипломатическа изолираност на Израел поради акцията му против палестинската въоръжена формация " Хамас " в Газа.
 Англия обезпокоена от решението на Международния съд за офанзивата в Рафах
Англия обезпокоена от решението на Международния съд за офанзивата в Рафах

Страховете са, че Хамас се укрепи позициите си при евакуиране на израелските военни

Израел би трябвало неотложно да спре офанзивата си в Рафах. Това съобщи висшият представител за външната политика на Европейския съюз Жозеп Борел в социлната мрежа " X " (бивш Туитър).

По думите му Израел би трябвало да обезпечи достъп на органите на Организация на обединените нации, проверяващи обвиняванията в геноцид против страната, както и да подаде отчет до съда за всички ограничения, подхванати за осъществяването на разпореждането.

Борел уточни, че решенията на Международния съд са наложителни за страните и би трябвало да бъдат напълно и дейно изпълнени.

Англия пък изрази терзание, че прекъсване на военното нахлуване ще даде късмет на " Хамас " да укрепи позициите си.

Испанският министър на защитата съобщи, че Отношенията сред Израел и Испания се утежниха след решението на Мадрид да признае палестинската страна. 

Израел стартира своята атака в Газа, с цел да се опита да отстрани Хамас, откакто екстремисти, водени от " Хамас ", нахлуха в южните израелски общности на 7 октомври предходната година. Тя продължи с офанзивата си след решението на Министерски съвет.

Близо 36 000 палестинци са били убити в офанзивата , споделя здравното министерство на Газа, и огромна част от Газа е опустошена. Около 1200 души са били убити и повече от 250 са взети за заложници на 7 октомври, съгласно израелските данни.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР