"Чий е Крим?" Този въпрос ще продължи да преследва Румен

...
"Чий е Крим?" Този въпрос ще продължи да преследва Румен
Коментари Харесай

Как четири думи на Радев за Крим вкараха България в международна буря

"Чий е Крим? " Този въпрос ще продължи да преследва Румен Радев. Ще му се постанова да дава отговор на него всякога, когато даде мотив за подозрение в западната ориентировка на България.

Полуостров Крим е украинска територия, завладяна със мощ от Русия през 2014 година Повечето страни по света не признават анексирането. Включително и България.

Тези обстоятелства се сблъскаха с четири думи на президента Радев, провокирали лавина от отвращение. В отговор на въпроса "чий е Крим ", Радев отговори: "в момента е съветски ".

Гневът, подбуден от тези думи, не попречи на Радев да завоюва елементарно втори мандат. "Опитът за потреблението на тематиката за чеп за разединение на електората на Радев беше несполучлив ", установи пред Свободна Европа Димитър Бечев, старши помощник към Атлантическия съвет в Съединени американски щати.

Извън България обаче тематиката не отшумява. Вицепрезидентът Илияна Йотова даже предвижда реакциите да продължат и президентът да "има късмет да изясни ".
В рамките на няколко дни България си сътвори проблеми с Украйна и Съединени американски щати.
Досегашните пояснения явно не бяха задоволителни и в границите на няколко дни България си сътвори проблеми с Украйна и Съединени американски щати, а пък на Русия даде опция да показва своята агитация за сполучлива.

Правозащитни организации в Украйна настояха България публично да осъди думите на Радев. Прокремълски политици от Крим пък насочиха покана до Румен Радев да посети окупирания полуостров. За похлупак, представител на инициативния комитет, който издигна кандидатурата на Радев, позволи в народен ефир, че той може и да одобри поканата.

В понеделник привечер Радев популяризира позиция, че "от юридическа позиция Крим принадлежи на Украйна и страната ни е декларирала неведнъж поддръжката си за нейния суверенитет и териториална целокупност ".
Какво тъкмо стана
Четвъртък вечер, сред президента и претендент за втори мандат Румен Радев и съперника му Анастас Герджиков . Противниците на Радев постоянно назовават президента "про-руски " и припомнят думите му от 2016 година, че над Крим се вее съветски байрак, както и апела му за събаряне на глобите на Европейския съюз против Русия, наложени поради противозаконното анексиране на полуострова през 2014 година

Очаквано подкрепеният от някогашната ръководеща партия ГЕРБ Герджиков попита Радев за позицията му по тематиката. След няколко фрази, в които президентът обясняваше по какъв начин глобите към този момент не работят и е нужен нов, прагматичен метод, Герджиков го прекъсна:

"Чий е Крим?

- В момента е съветски. Какъв да е? "

Това беше най-запомнящата се фраза от дебата, която не остана незабелязана. В петък сутринта българският дипломат в Украйна Костадин Коджабашев е бил на страната, където му се е наложило да удостовери "непоколебимата позиция на България за поддържане на териториалната целокупност на Украйна, в това число Крим като неразделна част от територията на нашата страна ", се споделя в от Киев.
Украйна оцени думите на Радев като "некоректни и неприемливи ".
Министерството на външните работи на Украйна оцени думите на Радев като "некоректни и неприемливи ". Няколко часа по-късно Радев закри акцията си в Пловдив и разяснява пред публицисти, че "няма никаква драма ".

"Анексацията на Крим е в нарушавания на интернационалното право и както споделих на дебата нощес – има действителности в политиката и сега Крим е съветски ", сподели Радев. Това даде мотив на медиите в Русия да разгласяват заглавия, че българският президент "два пъти е признал съветския статут на Крим ".

Ден по-късно външният министър на Украйна Дмитро Кулеба възрази на думите на Радев, че "няма драма ".

"Ще кажа на Румен Радев каква е драмата: в случай че Русия нападне България, завземе парче територия и убие хиляди хора ", написа Кулеба в Туитър.

Той назова думите на Радев "безразсъдни " и укори българския президент, че е подкрепил съветската агитация.

Украински правозащитници, доста от които бяха принудени да изоставен Крим, приканиха българските управляващи да „ осъдят изрично “ изказването на Радев. беше подписано от КримSOS, Центъра за цивилен свободи и Центъра за правата на индивида ZMINA.

"В Украйна бяха видяни "кримските " изявления на президента на България Румен Радев. Въпреки обстоятелството, че те не се трансфораха в топ тематики в украинските медии, реакцията на украинските управляващи беше бърза ", разяснява за Свободна Европа Володимир Притула , който управлява отдела за Крим на Радио Свободна Европа в Киев.
Съединени американски щати изчакаха изборите, Русия не устоя
В понеделник заран, откакто Румен Радев към този момент завоюва изборите, позиция, че "Съединените щати са надълбоко загрижени " от думите на президента за Крим. От известието излиза наяве, че това е станало още незабавно - както пред българския дипломат в Съединени американски щати, по този начин и пред държавното управление в България.

"През последните няколко дни ние изразихме нашето надълбоко безпокойствие пред българските управляващи, както във Вашингтон, по този начин и в София ".

Близки до Кремъл политици в Русия приветстваха думите на българския президент. "Думите на Румен Радев бяха необятно представени и коментирани в Русия, на първо място в формалните и прокремълски медии ", разяснява Ярослав Симов , ръководещ редактор на Радио Свобода, съветската работа на Радио Свободна Европа.

Медиите в Русия цитират Алексей Пушков , който е член на Съвета на федерациите, горната камара на съветския парламент. Той назовава "безсмислени " опитите на Украйна да свърже случая с интернационалното право, тъй като "благодарение на Съединени американски щати от дълго време в интернационалното право тържествува правото на мощния ".

Държавната осведомителна организация цитира члена на Обществената палата на Русия Иван Абажер , който е показан като "лидер на българската общественост в Крим ".

"От Балканите са пристигнали славянската книжовност и православието. Затова точно от Балканите би трябвало да пристигна и признаването на Крим като законна и неотделима част от Русия ", споделя Абажер. Той кани Радев в Крим и му дава обещание "топъл и дружелюбен банкет ".

В неделя, в средата на деня, когато българите към момента гласоподаваха, посолството на Русия разгласява на страницата си във Facebook линк към тази обява дружно с карта на Крим.
Чий въпреки всичко е Крим?
В нощта след изборите вицепрезидентката Илияна Йотова даде изявление за на Свободна Европа. Тя беше запитана съветски ли е Крим.

"Това е една доста комплицирана обстановка. В момента в действителност [Крим] е съветски, обаче приказваме за анексирана територия ", отговори Йотова.

Крим е покрай България, безусловно от другата страна на Черно море. Полуостровът е с територия от 27 хиляди кв. км, четири пъти по-малко от българската територия. През 15 век там се открива Кримското ханство. По-късно контролът е стихотворец от Османската империя, а в края на 18 век Крим към този момент е част от Руската империя.

В края на Втората международна война Сталин депортира съвсем 200 хиляди кримски татари, с което на процедура реализира етническо пречистване на района. През 1954 година Крим минава към Украинската руска социалистическа република, която афишира самостоятелност при разпадането на Съветския съюз през 1991 година Така полуостровът през днешния ден е част от територията на самостоятелна Украйна.

През пролетта на 2014 година обаче в Крим се появяват така наречен зелени човечета - с този подигравателен израз се назовават съветските военни, които са на място без обозначителни знаци. Президентът на Русия Владимир Путин дълго отхвърля това да са негови бойци. В изискванията на окупация локалните институции афишират самостоятелност, организират референдум за присъединение към Русия, който не е приет от Европейски Съюз. На 18 март 2014 Русия афишира Крим за част от своята територия, като се базира на резултатите от референдума.

С единични изключения, измежду които са Куба, Венецуела и Зимбабве, никоя страна в света не приема Крим за съветски. Именно присъединяване на съветски представители в завладяването на полуострова със мощ е причина.

Това беше припомнено в понеделник и от посолството на Съединени американски щати - че "Съединените щати, Г-7, Европейският съюз и НАТО постоянно са били ясни и обединени в позицията си, че макар опита на Русия да го анексира и [въпреки] продължаващата окупация, Крим е украински ".

През август в Киев се организира срещата на върха Кримска платформа с присъединяване на Европейски Съюз и Съединени американски щати. Всички участници заявиха, че "Крим е неотделима част от Украйна ". България беше показана от Светлан Стоев, външен министър в служебното държавно управление, назначено точно от Румен Радев.

В понеделник позицията си. По-късно представителят на Държавния департамент това конкретизиране. Анализаторът Димитър Бечев чака тематиката скоро отшуми. "Не Крим е на дневен ред сега, а по руско-украинската граница ", сподели той.

А в България във вторник стартират договаряния за съдружно държавно управление. "И към този момент ще си приказваме за Кирил Петков ", предвижда Бечев.

Иван Бедров е шеф на българската работа на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и интернационалните медии, измежду които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР