По улиците се появяват анонимни плакати и билбордове. Осмиват зависимостта

...
По улиците се появяват анонимни плакати и билбордове. Осмиват зависимостта
Коментари Харесай

Прасе, тиква, кампания. Как карикатура за Пеевски и Борисов се появи на плакати и билбордове

По улиците се появяват анонимни плакати и билбордове. Осмиват зависимостта сред Делян Пеевски и Бойко Борисов, само че никой не споделя кой ги е разлепил. Борисов не се разпознава, само че се ядосва на ПП-ДБ. А ПП-ДБ мълчи, макар че главното ѝ обръщение е, че Пеевски и Борисов са в " договорка ". Ето историята.

Футболист с лице на прасе затиска с крайник тиква вместо топка. А от горната страна има надпис „ #Кой печели, в случай че не гласуваш “. Такава подигравка се популяризира от няколко дни в обществените мрежи, появи се върху плакати по улиците и даже на билбордове край съществени пътища.

Потребители във Facebook разпознаха в облиците водачите на Движение за права и свободи Делян Пеевски и на ГЕРБ Бойко Борисов . Последва гневна реакция от Борисов, който сподели, че " Продължаваме промяната " - Демократична България " ( ПП-ДБ ) „ финансира колажи “ против него и Пеевски, без да прецизира дали има поради тъкмо новата подигравка.

Въпреки че от Политическа партия я споделиха в страниците си в обществените мрежи, оттова по този начин и не споделиха нищо повече – нито за мистериозното ѝ появяване по плакати и билбордове, нито за произхода ѝ. С това остана неразбираемо кой е уредникът на анонимната акция, протичаща се по-малко от седмица. На 9 юни предстоят следващите предварителни парламентарни избори и избор за депутати в Европейския парламент.

Кой стои зад акцията? Свободна Европа потегли по следите на тази история.
Понеделник: плакати, билбордове, мандаринки
В понеделник в разнообразни профили в обществените мрежи започнаха да се появяват фотоси на билбордове и плакати с въпросната подигравка. Такива са били видяни в София , Силистра , по пътища край Хасково , Габрово и други обитаеми места.
 Плакати с карикатурата, разлепени на ул.
Същата вечер Росен Желязков от ГЕРБ и водачът на партията Бойко Борисов участваха в в Перник, където насочиха обвинявания към Политическа партия поради тактиката ѝ в акцията.

„ Тази черна пиарска агитация, която са почнали, няма да бъде просто естетическа безсъдържателност, не, те желаят да създадат една политическа безсъдържателност “, сподели Желязков.

„ Лошото е, че те ще разпрострат подобен черен пиар, който ще употребява похвати с метафори от Лафонтен, може би такива с Джани Родари “, добави той. Желязков не разясни какво тъкмо има поради, само че и двамата писатели употребяват животни и зеленчуци като герои в литературата си.

След него Борисов също разяснява тактиката на ПП-ДБ в акцията, без да дава подтекст за думите си.

„ Сега разбирам по какъв начин финансират през Ютюб каналите колажи против Пеевски, против мен “, сподели той и заплаши, че ще стартира да споделя детайлности от „ кухнята на некоалицията “ за Пеевски и съпредседател на Политическа партия Кирил Петков .

„ Само да смеят да пуснат такива колажи – излизам и започвам да описвам: с мандаринки, без мандаринки, всичките работи “, сподели още водачът на ГЕРБ, а видеото с думите му бързо се завъртя в обществените мрежи и провокира въпроси.
Вторник: с комизъм против ниската изборна интензивност
Във вторник към този момент и формалните профили на Политическа партия споделиха карикатурата с обстоен текст към нея. В него от партията приканиха хората да отидат да гласоподават и прибавиха, че точно „ изкуството и хуморът са мощни оръжия за „ изваждане “ от апатията “.

„ Това, което не споделят социолозите, го споделят карикатуристите. В България тези, които не харесват корупцията, са повече от другите, които плетат мрежите си на взаимозависимост. Онези, които желаят обективна правосъдна система, която не изнудва, а санкционира нарушителите, също са повече от мрежите на, Пепита Евро и членове на секрети клубове “, се споделя в обявата.

„ Ако още считаме, че гласът ни е без значение, хубавите ябълки отново ще ги ядат прасетата, гнилите ще командват правосъдната власт, а земята ще ражда единствено тикви “, написаха още от Политическа партия.

От обявата обаче отново не стана ясно дали групировката стои зад акцията или просто я припознава.

Авторството на карикатурата също не беше категорично посочено, макар че на нея стои подписът на карикатуриста Чавдар Николов .
„ Тиква под чехъла на Пеевски “
По-късно във вторник самият Николов също карикатурата в профила си. Пред Свободна Европа той удостовери, че е неин създател и че Политическа партия е получила правата да я употребява.

Николов е част от създателите на вестник „ Прас прес “. По-рано работи в Нова телевизия, само че я напуща през 2016 година, откакто медията смъква негова подигравка, осмиваща тогавашния министър председател Борисов. По думите на Николов той от години, още до момента в който работи в Нова, рисува Борисов и Пеевски по този начин, както в новата си подигравка.

Заигравката с прякорите им – „ Тиквата “ за Борисов и – „ Шиши “ за Пеевски, е известна още от първия мандат на ГЕРБ. Названията бяха употребявани и по време на всеобщите митинги през 2013 г . (срещу назначението на Пеевски за началник на ДАНС) и 2020 година (срещу третото държавно управление на Борисов и основния прокурор тогава Иван Гешев).

„ В това няма изненада. Изненадата е единствено, че е възпроизведено на билбордове и плакати “, сподели Николов за метода, по който е нарисувал карикатурата.

Впоследствие от Политическа партия потвърдиха за Свободна Европа, че плакатите и билбордовете са част от тяхната акция „ за повдигане на изборната интензивност “.

„ Благодарни сме на Чавдар, че съумя с една подигравка да илюстрира истината, която може би всички българи знаят, само че би трябвало да си припомняме. А това е, че силата на Пеевски и Борисов не идва от хората, които гласоподават за тях, а от всички хора, които не гласоподават “, сподели пред Свободна Европа съпредседателят на партията Кирил Петков .

„ Това, което на мен ми беше смешно, беше, че Борисов е изобразен като тиква под чехъла на Пеевски – артистично решение на карикатуриста, само че споделя много “, добави той.
 Карикатурите, разлепени в Силистра
Това дава отговор на една от главните тези на ПП-ДБ през последните месеци, а точно, че България е в клещите на „ фундаментална договорка “ сред Пеевски, който е глобен за корупция, и Борисов. С нея, по думите на Петков, Пеевски държи контрола върху прокуратурата, регулаторите и службите и надлежно дава обещание на Борисов „ успокоение от правосъдната система “. В подмяна Пеевски разчита на гласовете на ГЕРБ в Народното събрание, с цел да си подсигурява, че няма да има промени.

От ПП-ДБ заговориха за такава взаимозависимост едвам след неуспеха на плануваната ротация с ГЕРБ. През март обединенията не съумяха да се схванат, като от ПП-ДБ желаеха да сключат с ГЕРБ съглашение за промени в правосъдната система, службите за сигурност и регулаторите с написани периоди. Това не се случи, държавното управление на Николай Денков по проект, а ново не беше контрактувано.

До този миг кабинетът " Денков " управляваше с поддръжката както на ГЕРБ, по този начин и на Движение за права и свободи, като съпредседателят на придвижването участваше в съвсем всички законодателни начинания на болшинството.
А сериозният диалог?
На въпрос на Свободна Европа в четвъртък от пресцентъра на ГЕРБ споделиха, че Борисов не се разпознава на карикатурата, разлепена по плакати и билбордове в страната. От Движение за права и свободи не дадоха отговор нито на позвъняванията, нито на изпратеното документално питане дали Делян Пеевски се разпознава в шаржа.

Според политолога и учител в Софийския университет Милен Любенов обаче репликата на Борисов за „ мандаринките “ и заканата, че е подготвен да извади неща „ от кухнята “ против ПП-ДБ, приказва, че той се е видял като обект на карикатурата, припознава я като политическа офанзива и е подготвен да ѝ отвърне.

Любенов обаче счита, че такова развиване на акцията може да отблъсне хората от изборите. По думите му тактиката на Политическа партия с карикатурата сама по себе си крие заплаха „ да принизи чисто политическия диалог “.

„ Тя демонстрира липса на политически причини, с които ПП-ДБ да могат да отговорят на непрекъснатите офанзиви, на които бяха препоръчани както през последните месеци, по този начин и въобще за присъединяване им в сглобката. На това трябваше да дадат съответен политически отговор, такова нещо не виждаме и по тази причина евентуално се залага на нещо друго “, разяснява той.

Любенов прибавя, че сходна тактика, залагаща на сатирата, в това число провокативни плакати или билбордове, не е нещо ново. Обикновено обаче се употребява от протестни, новосформирани партии, каквато ПП-ДБ не е. Точно противоположното, тя е към този момент групировка с къс, само че значителен опит, който би трябвало по-добре да обясни на гласоподавателите си.

Затова и съгласно политолога е значимо в акцията с изключение на сатиричния взор, да не бъде пропуснат и диалогът със съществени политически послания.

„ Иначе това няма да способства на изборната интензивност – ще се засмеем, само че мотивацията да отидеш да гласуваш би трябвало да бъде подплътена с причини “, споделя Любенов.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР