34 обвинения, 34 фалшифицирани документа и много въпроси. Какво ще

...
34 обвинения, 34 фалшифицирани документа и много въпроси. Какво ще
Коментари Харесай

Осъден престъпник и кандидат-президент. Какво следва за Тръмп

34 обвинявания, 34 фалшифицирани документа и доста въпроси. Какво ще се случи с Доналд Тръмп, откакто стана първият някогашен президент в историята на Съединени американски щати, разгласен за отговорен по наказателно дело?

Бившият президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп е приет за отговорен по всички 34 обвинявания от първото от общо четири наказателни каузи против него.

Тръмп е наказан за това, че е фалшифицирал бизнес документи преди президентските избори през 2016 година за да укрие направени заплащания към порнозвездата Сторми Даниълс , в опит да повлияе на предизборната акция.

Тогава Даниълс получава 130 000 $, с цел да резервира безмълвие за хипотетични полови връзки, които е имала с Тръмп през 2006 година Тя опита да оповести това месец преди изборите през 2016 година, когато той завоюва първия си мандат.

По-късно Майкъл Коен - един от юристите на Тръмп, призна, че е превел парите на юриста на Даниълс дни преди изборите, а в този момент съдът постанови, че за укриването на случая са фалшифицирани 11 фактури, 12 ваучера и 11 чека.

Дванадесетте правосъдни заседатели по делото стигнаха до решението близо пет месеца преди идните избори, на които Тръмп ще се бори за втори мандат против сегашния президент Джо Байдън. Предстои да се дефинира присъдата.

Какво следва за Тръмп оттук насетне?
Каква може да е присъдата
Съдията по делото Хуан Мърчан насрочи произнасянето на присъдата си за 11 юли. Тя ще зависи от няколко фактора, в това число от престъпното минало на Тръмп и от това по какъв брой точки от обвиняването е наказан. Това споделя Брайън Калт, професор по право в Мичиганския държавен университет.

Наказанието може да варира от санкция или пробация до отнемане от независимост за период до четири години.
Може ли да влезе в пандиза
В случаите, когато обвиненият получи присъда затвор за подобен вид ненасилствено закононарушение - което не се случва постоянно в щата Ню Йорк, той нормално получава не повече от една година отнемане от независимост. Други вероятни присъди са пробация или домакински арест.

Тръмп споделя, че ще апелира всяка присъда и че процесът може да отнеме години.
 Сторми Даниелс против Доналд Тръмп. В какво е упрекнат някогашният президент на Съединени американски щати  please wait The code has been copied to your clipboard. The URL has been copied to your clipboard
No media source currently available

Теоретично Тръмп може да влезе в пандиза, само че Калт счита, че това е малко евентуално, защото все още някогашният президент няма престъпно досие. Възможно е също по този начин съдията да отсрочи произнасянето на присъда до обжалването на решението на съда от четвъртък, споделя Калт.
Може ли да се кандидатира и да стане президент

Конституцията на Съединени американски щати гласи, че президентът би трябвало да е роден жител на Съединени американски щати, да е на възраст най-малко 35 години и да е обитавал в страната най-малко 14 години.

Тя не не разрешава на пандизчия или на човек, който е в изпитателен период, да се кандидатира за поста или да стане президент.

Лидерът на Социалистическата партия Юджийн Дебс се кандидатира за президент през 1920 година, до момента в който е зад решетките за подстрекаване към протест, и събира 1 милион гласа. Също по този начин някогашният президент Джордж Буш-младши е задържан за шофиране в нетрезво положение и санкциониран със 150 $ близо 25 години преди да завоюва изборите през 2000 година

Тръмп може да постави клетва за президентския пост, в случай че завоюва изборите, от пандиза или от домакински арест.
Как ще се отрази процесът на акцията
Тръмп от дълго време употребява правосъдния развой, с цел да засилва своя електорат. Той твърди, че има политическа интрига, която цели да му попречи да се кандидатира за президент. Даренията за акцията му означиха внезапен скок след повдигането на обвиняванията предходната година.

Според Калт е малко евентуално присъдата да повлияе на доста гласоподаватели, защото множеството от тях към този момент имат завършено мнение за Тръмп.

„ Съмнявам се, че има толкоз доста негови поддръжници, които биха погледнали на сходна присъда и биха си споделили: “О, добре. Това трансформира всичко ", сподели той, като добави, че при напрегнати избори, в които всеки глас е от голяма важност, може да изиграе роля. Това важи изключително за по този начин наречените колебаещи се щати, в които нормално до последно няма явен победител.

Ново, оповестено от NPR/PBS NewsHour/Marist Poll, удостоверява мнението на Калт. Според данните 67% от гласоподавателите споделят, че присъдата няма да повлияе на това за кого ще гласоподават през ноември. Броят на хората, които споделят, че присъдата ще усили вероятността да гласоподават за Тръмп, е почти еднакъв на тези, които споделят, че ще тя понижи вероятността да го поддържат.
Може ли да помилва себе си, в случай че бъде определен
Президентът на Съединени американски щати има пълномощието да помилва хора, наказани на федерално равнище, само че не и на равнище обособени щати. Следователно в случай че стане президент, Тръмп не би могъл да се помилва за присъдата по делото в Ню Йорк.

Калт сподели, че не е ясно дали президентът въобще може да помилва себе си даже за федерално закононарушение.

Въпреки това, в случай че Тръмп завоюва изборите, неговият правосъден министър би могъл да отхвърли федералните каузи против него.
Докъде стигнаха другите правосъдни процеси
Обвиненията по делото, обвързвано с заплащанията на Даниълс, се считат за най-леките от четирите наказателни каузи. Едно от тях е за хипотетично непозволено боравене с класифицирани документи, второто е обвързвано с протестите в Капитолия на 6 януари 2021 година, а третото - с хипотетична интервенция в изборите в щата Джорджия.

Делото за класифицирани документи е отсрочено за неопределен срок, а началото на делото за протеста в Капитолия зависи от решение на Върховния съд. Според Калт няма възможност нито едно двете да стартира преди изборите през ноември.

Въпреки че делото в Джорджия е в по-напреднал стадий, Калт споделя, че е малко евентуално съдът да го задвижи, което би попречило в допълнение предизборната акция на Тръмп. „ Колкото повече се приближаваме до изборите, толкоз по-трудно е да си представим, че делото [в Джорджия] ще продължи “, споделя той.

Ако в някакъв миг Тръмп бъде приет за отговорен по някое от останалите три каузи, присъдата му по делото в Ню Йорк ще изиграе роля за тежестта на последващо наказване.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР