Руският президент Владимир Путин и китайският лидер Си Дзинпин казаха

...
Руският президент Владимир Путин и китайският лидер Си Дзинпин казаха
Коментари Харесай

Добри съседи, добри приятели. Путин и Си задълбочават сътрудничеството си

Руският президент Владимир Путин и китайският водач Си Дзинпин споделиха в четвъртък, че са подписали нови документи за задълбочаване на съдействието сред страните си.

Това се случи по време на двудневното посещаване на Путин в Китай. Двете страни оповестиха партньорство „ без граници “ малко преди пълномащабната инвазия на Москва в Украйна през февруари 2022 година Тя докара до невиждани стопански наказания от страна на голям брой западни страни. Вследствие на това Путин търси повече поддръжка, с цел да поддържа изолираната стопанска система и военната машина на страната си в Украйна.

В четвъртък съветският президент сподели, че връзките му със Си са „ един от главните стабилизиращи фактори на интернационалната сцена “. Китайският президент сподели, че двете страни задълбочават връзките си като „ положителни съседи, положителни другари, положителни сътрудници “ и че и двамата водачи са съгласни с нуждата от „ политическо решение “ на войната в Украйна.

Преди изявленията си те подписаха взаимно изказване за задълбочаване на всеобхватното стратегическо партньорство сред двете им страни.

Те приканиха да се заобикалят „ разширението на военните съюзи и обединения и основаването на военни предмостия директно на границите на другите нуклеарни сили “. Един от причините на Русия да стартира непредизвиканата си нашествието в Украйна беше вероятното присъединение на Киев към НАТО.

По време на срещата Путин сподели, че ще осведоми Си за „ обстановката към украинската рецесия “ същата вечер на среща при закрити врата дружно с делегация от висши чиновници.

Въпреки че показва неутралитет във връзка с войната в Украйна, Китай се трансформира във водещ интернационален покровител на Кремъл, защото доставя на Русия основни съставни елементи, от които Москва се нуждае за производството на оръжия, и е жизненоважен консуматор на нефт и газ, които подкрепят съветската стопанска система.

Нито един от двамата водачи не разяснява положението на газопровода „ Силата на Сибир-2 “ , чийто градеж към момента не е почнал. Той ще доставя Китай с газ от залежи, обслужвали преди този момент европейските пазари.

Високопоставеното държавно посещаване идва в миг, когато съветските сили на бойното поле и започнаха нахлуване в Харковската област в Североизточна Украйна, което към този момент принуди близо 8000 души да изоставен домовете си.

През февруари 2023 година Китай от 12 точки за мир, очертаващ общите правила за преустановяване на войната в Украйна, само че не даде детайлности за това по какъв начин Пекин може да бъде подготвен да се ангажира с двете страни в спора.

Преди дни Си се завърна от пътешестване в Европа, където посетиФранция, и и разиска войната в Украйна с европейските водачи.

Русия става все по-зависима в икономическо отношение от Китай, защото западните наказания блокираха достъпа ѝ до огромна част от интернационалната комерсиална система. Путин сподели, че съветските и китайските банки ще засилят контактите си.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР