На 19 май отбелязваме Световния ден за борба с възпалителните

...
На 19 май отбелязваме Световния ден за борба с възпалителните
Коментари Харесай

В знак на подкрепа към пациентите с ВЧЗ: Емблематична сграда в София ще бъде осветена

Н а 19 май означаваме Световния ден за битка с възпалителните чревни болести (ВЧЗ). Глобалната самодейност се организира за 14-та поредна година в поддръжка на хората по света, които живеят с тези болести. Целта е да се насочи вниманието на обществото и да се предизвика по-добро му схващане за страстите, болката, изолацията и хроничното страдалчество, с които пациентите с ВЧЗ се оправят самоуверено всеки ден.

На 19 май, като знак на поддръжка към пациентите с ВЧЗ, в лилаво ще бъде осветена фасадата на Националния замък на културата в София. Българската асоциация болест на Крон и улцерозен колит ще означи Световния ден с проведени срещи с пациенти с ВЧЗ в София и Пловдив.

Повече от 6,8 милиона души по света живеят с възпалително чревно заболяване. У нас има приблизителни данни за към 5000 пациенти с ВЧЗ. Много от тях биват диагностицирани мъчно и дълготрайно, а други не търсят навременна лекарска помощ.

„ Възпалителните чревни болести нямат граници “ е мотото за 2024 година на Световния ден за битка с ВЧЗ, което Европейска федерация на асоциациите на пациентите с болест на Крон и с улцерозен колит дефинира, с цел да подчертае световния темперамент на тези болести и нуждата от групови дейности. Едно от главните провокации, свързани с ВЧЗ е забавянето и компликацията за навременна и точна диагностика на тези положения, което попречва ефикасното лекуване на пациентите и контрола на болестта. Липсата на еднакъв достъп до профилирани заведения за лекуване на ВЧЗ и до здравни експерти, изключително в отдалечените региони, също нерядко води до забавено и компрометирано лекуване. Често хората с тези болести са обезсърчени да търсят медицински грижи заради боязън, стигма, лимитирана информираност, нерядко и заради финансови аргументи.

* Във видеото: 

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР