Всичко започва заради изборни промени. Проблемът обаче се корени доста

...
Всичко започва заради изборни промени. Проблемът обаче се корени доста
Коментари Харесай

Вървим директно към гражданска война. Какво се случва в Нова Каледония

Всичко стартира поради изборни промени. Проблемът обаче се корени много по-дълбоко. Френски политици се притесняват, че може да се стигне даже до революция. А територията, за която става дума, е на хиляди километри от Франция. Какво се случва в Нова Каледония?

Бунтуве, запалени коли, изключително състояние и няколко мъртви. Причина за това стана изборна промяна, а мястото е Нова Каледония - остров и френска територия, която се намира на изток от Австралия.

Протестите в Нова Каледония започнаха преди 12 дни, като те бяха провокирани от изборни промени, които съгласно несъгласните с тях понижават тежестта на локалните канаки в изборите.

В понеделник митингите се трансфораха в протест и към този момент са довели до гибелта на петима души в региона на каледонската столица Нумеа . В сряда Франция разгласи изключително състояние, с което даде на изпълнителната власт повече пълномощия, с цел да държи обстановката под надзор.

Последният път, в който Франция е налагала такива ограничения на някоя от отвъдморските си територии, е през 1985 година, също в Нова Каледония.

„ Ситуацията остава доста напрегната “, сподели френският министър председател Габриел Атал в четвъртък, откакто върховият комисар на Нова Каледония Луи Льо Франк сподели, че " вървим непосредствено към революция ".

Нова Каледония става френска територия през 1853 г . под ръководството на император Наполеон III. След Втората международна война островът се трансформира в отвъдморска територия, а през 1957 година всички канаки, представители на локалното население, получават френско поданство. Сега на острова се намира френска военна база.

В продължение на десетилетия на острова има напрежение сред канаките, които стремят към самостоятелност, и потомците на французите, които са колонизирали острова преди десетилетия и желаят страната да остане част от Франция.
Каква е повода за митингите
Причината за размириците е разискването в Париж на изменение на френската конституция, с което да се създадат промени в изборните описи в Нова Каледония.

В сряда френският парламент утвърди законопроекта, който наред с другите промени ще даде право на глас на локалните избори на жителите, които са живели в Нова Каледония в продължение на 10 години.

Досега право на глас имаха единствено жителите, които са се заселили на острова преди 1998 година, както и техни потомци.

Протестиращите считат, че мярката ще облагодетелства профренски настроените политици в Нова Каледония и в допълнение ще маргинализира канаките, които дълги години са били обект на политика на сегрегация и дискриминация.
Какво се случи досега
Протестите започнаха преди 12 дни и към този момент доведоха до гибелта на петима души, в това число двама служители на реда. В понеделник те се трансфораха във въоръжени конфликти с палежи и грабежи.

Сред петимата починали са двама членове на локалната общественост канак на острова, сподели в четвъртък френският министър на вътрешните работи и отвъдморските територии Жералд Дарманин .
 Маскирани поданици на Нова Каледония блокират път, с цел да насочат деятели, подкрепящи независимостта, в избрана посока, 15 май 2024 година
Той заяви и че 10 души, всички хипотетични членове на придвижването за самостоятелност, известно като Координационното звено на Field Acton, са сложени под домакински арест. През април групата е подкрепила няколко митинга против френските управляващи на острова, написа Агенция Франс Прес.

Според висшия комисар на Нова Каледония Луи Льо Франк минимум 60 чиновници на силите за сигурност са ранени, а 214 души са задържани при конфликтите с полицията, палежите и грабежите в четвъртък.

В същия ден френският президент Еманюел Макрон изиска представители на последователите и съперниците на независимостта на Нова Каледония да вземат участие във видео диалог с него. Срещата обаче беше анулирана, защото двете страни „ не желаят да беседват между тях “, съобщи Агенция Франс Прес.

В сряда Франция вкара изключително състояние в Нова Каледония за минимум 12 дни, като усили пълномощията на силите за сигурност за потушаване на смъртоносните безредици на архипелага.
Каква е историята на Франция с Нова Каледония
В Нова Каледония живеят към 270 хиляди души. От десетилетия насам на острова има напрежение сред локалното население канаки и потомците на французите, които са колонизирали острова.

Нова Каледония дълго време е била затворническа колония на Франция, а в този момент там има френска военна база.

През 80-те години на предишния век тя е разтърсена от принуждение, включващо убийства и отвличания. Това води и до десетки смъртни случаи.

Тристранни съглашения, реализирани сред сепаратистите, лоялистите и френското държавно управление, в последна сметка признават канаките за радикално население на Нова Каледония и слагат началото на развой на самоопределяне.

Според броене от 2019 година 41,2 % от популацията на Нова Каледония се дефинира като канак, а 24,1 % - като европейско. Канаките са изправени пред обилни социално-икономически компликации, в това число по-ниски заплати и по-високи равнища на беднотия, написа Политико.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР