Конституционният съд (КС) отхвърли искането на президента Румен Радев прекратяването

...
Конституционният съд (КС) отхвърли искането на президента Румен Радев прекратяването
Коментари Харесай

КС отхвърли искането на Радев срещу отнемането от Лукойл на концесията на Росенец

Конституционният съд (КС) отхвърли настояването на президента Румен Радев прекратяването на концесията на терминал „ Росенец “ да бъде оповестено за противоконституционно.

Новината пристигна, откакто на 21 юли 2023 година Народното събрание гласоподава на нефтеното пристанище " Росенец " край Бургас, дадена на съветската компания " Лукойл ". Дни по-късно Радев Конституционен съд.

Промените са част от Закона за надзор по използване на ограничаващите ограничения против Русия по отношение на войната ѝ в Украйна.

Решението на Конституционен съд е признато единомислещо. Аргументите на Радев да сезира Конституционен съд бяха, че при прекратяването на концесията не са били съобразени рисковете за повишение на цените на горива и артикули, закани за работещите в нефтохимическия комбинат и " вероятните правосъдни искове против България ".

От " Продължаваме промяната - Демократична България " ( ПП-ДБ ) дефинираха дейностите на Радев като " непринуден отвод от суверенитет ", тъй като българският интерес е основните пристанища да се оперират от страната. Демократична България на предлагането за връщането на терминала под контрола на страната и възбрана за даването на концесия на обекти, свързани с пренос на петрол от Русия.

Нефтеното пристанище „ Росенец “ край Бургас се управляваше от съветската компания „ Лукойл “ от 2011 година, когато първото държавно управление на Бойко Борисов подписа с нея контракт за концесия за период от 35 години. След решението на Народното събрание от 2023 година ръководството на пристанището към Министерството на превоза.

Докато беше под ръководството на " Лукойл ", през " Росенец " се внасяше съветски петрол по море. България беше, която получи изключение да внася съветски нефт още две години, откакто през май 2022 година Европейски Съюз наложи на Русия. Изключението стана допустимо със, контрактувана от държавното управление на Кирил Петков за да се подсигурява вътрешното ползване.

През декември дерогацията да бъде прекъсната по-рано - на 1 март.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР