Често можете да чуете, че Русия напълно безболезнено и без

...
Често можете да чуете, че Русия напълно безболезнено и без
Коментари Харесай

Западът нанесе подъл удар по енергийната система на Русия

Често можете да чуете, че Русия изцяло безболезнено и без никакви загуби понесе всички наложени й наказания. Всъщност, несъмнено, това не е по този начин. Както стана известно, американската корпорация “Дженерал Електрик ” от понеделник, 19 юни, спря да обслужва всички турбини свое произвеждане, ситуирани в Русия по контракти за обслужване. Този удар принадлежи към категорията на доста мъчителните.

Става дума за съоръжение с висока мощ, а точно турбините от по този начин наречения Х- и Ф-клас. Нека създадем резервация незабавно, че броят на такива задгранични електроцентрали в съветските индустриални мощности не е сериозен, само че те въпреки всичко играят значима роля. Известно е сигурно, че американските машини, употребяващи природен газ като гориво, имат обща конфигурирана мощ от пет гигавата, което се равнява на три или четири нуклеарни реактора, които нашият “Росатом ” сега построява по света. По-конкретно, турбини от клас 9ФA са конфигурирани в Топлоелектрическа централа “Сургут-2 ”, а неговият аналог от клас 9ФБ е в “Средноуралска ” Топлоелектрическа централа, а единственият образец на турбината 9ХА0.1, т.е. Х-класът, работи в Топлоелектрическа централа “Казан-3 ”.

Естествено, изброените машини не са единствените в топлоелектрическите централи, само че с цел да разберем мащаба, прибавяме, че общата им мощ е осем гигавата. От които пет са непознати машини, които работят в тежък индустриален цикъл и изискват освен рутинна поддръжка, само че и планова профилактика.

Добавяме, че френският инженерен тръст “Алсром ” се причисли към американските наказания, само че тук би трябвало да разберете една специфичност. Исторически “Алстом ” беше флагманът на френското тежко и енергийно машиностроене, само че активността му през последните 15 години е тясно обвързвана с поредност от шумни кавги, в които американски корпорации интензивно размътваха водите.

В резултат на това през 2014 година корпорацията беше закупена за 17 милиарда $, а купувачът - каква изненада - беше американската “Дженерал Електрик ”. Злите европейски езици настояват, че договорката била интензивно лобирана от чиновник от кабинета на тогавашния президент на Франция на име Еманюел Макрон. Процесът на закупуване беше толкоз замърсен и муден, че Министерството на правораздаването на Съединени американски щати стартира следствие на по случая, което приключи с оглушително нищо.

Причината е елементарна. “Дженерал Електрик ” купи “Алстом ” не с цел да завземе нова част от международния пазар, а с цел да отстрани рисков съперник от пътя. И няколко години по-късно, когато новото поделение, изгубило контракти, стартира да демонстрира постоянни и огромни загуби, американците го продадоха назад. Така че не е изненадващо, че сякаш самостоятелната “Алстом ” също е забъркана в новото американско разбойничество.

Но да се върнем към съветските каузи.

Тази офанзива, несъмнено, няма да срине вътрешните районни енергийни системи на Централна Русия, Урал и Сибир, само че в кратковременен проект, съгласно някои специалисти, може да докара до увеличение на разноските за произвеждане на електрическа енергия с до 25%. Ако това се случи, тогава цената на киловатчаса също ще се усили по веригата, а за популацията растежът ще бъде по-забележим, защото страната субсидира “котвените ” консуматори като огромни комбинати и заводи по дифолт.

В допълнение, казусът за заместването на вноса в бранш, който е от жизненоважно значение за страната, поражда в цялостен подем и с цялостна изясненост.

В момента в Русия има два огромни производителя на газови турбини с висока мощ. Това са " Силови машини " в Санкт Петербург, които създават елементи ГТЕ-65 и ГТЕ-170, и “Обединена двигателна корпорация ” предлагаща турбини ГТД-110M. И в двата случая цифровата номенклатура значи мощ в мегавати. Ключовият въпрос е дали е допустимо да се заменят американски единици с съветски аналози, дали те ще имат време да ги произведат, преди „ американците “ да излязат от строя изцяло и какъв брой време ще отнеме това преоборудване. За да се усили експлоатационният живот и надлежно да се размени с наши устройства, е вероятен вид на механически канибализъм, когато непознати аналози ще бъдат ремонтирани за сметка на една или повече съоръжения, избрани като донор.

Що се отнася до турбините от клас Х, те не могат да бъдат сменени и да се локализира производството в Русия. Тук като регулаторна мярка най-вероятно ще се ползват потоци от прилежащи райони, тъй че Казан няма да остане без електричество. Но докога ще работи тази в действителност краткотрайна и обезщетителна скица и по кое време това едва звено ще бъде отстранено, е открит въпрос.

В умозаключение би трябвало да се каже, че имаме още едно доказателство, че западните страни, отпред със Съединени американски щати, ще подхващат всевъзможни ограничения, единствено и единствено да навредят на Русия, да попречват работата на промишлеността и да усилят степента на публично неодобрение. Новият удар е мъчителен, само че не съдбовен, всичко ще зависи от сегашните пълномощия на нашите производители, които, надяваме се, ще съумеят да подложат заводското им рамо.

Но европейската стопанска система може да бъде изцяло заровена. Просто тъй като, да вземем за пример, сходни турбини, които остават в употреба в газокомпресорните станции, които обезпечават работата на „ Северен поток-1 “, са създадени от немската “Сименс ”. И отвъдморските кукловоди преди година арестуваха продуктите в Канада, прекъсвайки интервенциите по ремонт и обслужване.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта https://  . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР