Честните избори са най-ефективният гарант на демокрацията и като общество

...
Честните избори са най-ефективният гарант на демокрацията и като общество
Коментари Харесай

Радев пред наблюдатели от ОССЕ: Легитимността на изборите се състои в масовия вот на гражданите

" Честните избори са най-ефективният поръчител на демокрацията и като общество и институции би трябвало да работим за повишението на доверието към този инструмент на правовата страна " - това съобщи президентът Румен Радев на среща на " Дондуков " 2 с представители на Организацията за сигурност и съдействие в Европа (ОССЕ), които са част от интернационална задача за наблюдаване на парламентарните избори у нас на 4 април.

Държавният глава означи, че България е изправена пред предизвикването за първи път да организира избори в изискванията на епидемиологична конюнктура и напомни, че по отношение на това е провел поредност от съвещания с виновните за изборния развой институции, здравните управляващи, парламентарно показаните и извънпарламентарни партии, цивилен организации и представители на българските общности зад граница, оповестиха от неговия прессекретариат.

" Целта на срещите беше предприемането на ограничения както за гарантиране на здравето и изборните права на жителите, по този начин и почтеност, бистрота и досегаемост на изборния развой, с цел да се насърчи присъединяване на жителите ", акцентира Радев.

По думите му легитимността на всеки избор се състои в всеобщия избор на жителите, а доверието на обществото в идващия парламент и държавно управление е най-големият капитал за тях.

На срещата бяха разисквани въпроси, свързани с организацията и провеждането на изборите. Сред акцентите бяха основаните условия за това поставените под карантина жители да могат да упражнят конституционното си право на глас, организирането на задоволително мобилни изборни секции, произлизащите усложнения при обработването на резултатите от едновременното гласоподаване с машини и с хартиени бюлетини, недопускането на висок % невалидни бюлетини, регистрирани при предходни избори у нас, дебатът за въвеждането на видеонаблюдение при преброяването на бюлетините и оформянето на изборните протоколи, както и капацитетът за въвеждане на отдалечено гласоподаване за българските жители в чужбина.

Ръководителят на задачата наблюдаващи Корийн Йонкър акцентира, че това е деветата задача на ОССЕ за наблюдаване на избори в България, която ще се управлява в своята работа не от съпоставения с извършени предходни избори у нас или с избори в други страни, а от стандартите и критериите на интернационалната организация в тази област, се споделя още в формалното известие.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР