Общото събрание на ООН гласува в подкрепа на въвеждането на

...
Общото събрание на ООН гласува в подкрепа на въвеждането на
Коментари Харесай

ООН провъзгласи 11 юли за Международен ден в памет на геноцида в Сребреница

Общото заседание на Организация на обединените нации гласоподава в поддръжка на въвеждането на годишен ден за възпоменание на геноцида в Сребреница през 1995 година, макар острата опозиция на Белград и босненските сърби.

Резолюцията, написана от Германия и Руанда - страни, чиято история е тясно обвързвана с геноцида през 20-ти век - прогласи 11 юли за Международен ден в памет на геноцида в Сребреница.

" За " гласоподаваха 84 страни, 19 бяха срещу, а 68 се въздържаха, изброи Би Би Си.

Сръбското държавно управление я назова опит да се обвинят сърбите като цяло , а президентът на страната Александър Вучич съобщи, че ще пристигна в Организация на обединените нации, с цел да се бори твърдо против самодейността.

Сръбският министър на външните работи Марко Джурич даде обещание, както се изрази, " да отбрани нашата страна и нашия народ от дълготрайно заклеймяване ".

Часове преди гласуването църковни камбани огласиха цяла Сърбия в символ на протес т. Сръбската православна черква съобщи, че се надява този ход да сплоти сърбите в " молебствия, успокоение, взаимна взаимност и неотстъпчивост в положителните каузи макар подправените и несправедливи обвинявания, пред които е изправена в Организация на обединените нации ".

Босненските сръбски сили превзеха Сребреница - по това време анклав, предпазен от Организация на обединените нации - на 11 юли 1995 година, месеци преди края на кървавата революция в Босна, в която се счита, че са убити към 100 000 души .
 Република Сръбска желае да напусне Босна и Херцеговина
Република Сръбска желае да напусне Босна и Херцеговина

Причината е решение на Организация на обединените нации да признае клането в Сребреница за геноцид

През идващите дни босненските сръбски сили избиват към 8000 мюсюлмански мъже и младежи - закононарушение, което Международният углавен арбитражен съд за някогашна Югославия (МНТБЮ) и Международният съд на Организация на обединените нации дефинират като геноцид.

Това е най-тежкото безчовечие в Европа след Втората международна война .

В допълнение към установяването дневно на възпоменание, проекторезолюцията осъжда " всяко отказване " на геноцида в Сребреница и приканва страните - членки на Организация на обединените нации, да се опират на откритите обстоятелства.
 Вучич още веднъж предизвести Организация на обединените нации за резолюцията за Сребреница
Вучич още веднъж предизвести Организация на обединените нации за резолюцията за Сребреница

За Сърбия документът още веднъж ескалира напрежението

В писмо от Германия и Руанда до останалите членове на Организация на обединените нации гласуването се разказва като " решаваща опция да се обединим в почитането на паметта на жертвите и признаването на основната роля на интернационалните съдилища ".

Посланикът на Русия в Организация на обединените нации Василий Небензя назова проектотекста провокация и опасност за мира и сигурността.

Небензя съобщи, че резолюцията се стреми да " изтрие " това, което той назова срамни доказателства за бомбардировките на НАТО в някогашна Югославия през 1995 година и 1999 година, като хвърля цялата виновност върху сърбите.
 Босна упорства да се забрани отричането на Сребреница
Босна упорства да се забрани отричането на Сребреница

След като Сърбия и Република Сръбска се оповестиха срещу резолюция за геноцида

Милорад Додик, началник на Република Сръбска, където хиляди демонстрираха против проекторезолюцията през април тази година, съобщи, че геноцидът в Сребреница е неистина.

Европейският съюз реагира остро, като представителят по външната политика на Европейски Съюз Петер Стано съобщи, че не може да има отказване на геноцида и че всеки, който се пробва да го слага под въпрос, няма място в Европа.
 Република Сръбска отхвърля геноцида в Сребреница
Република Сръбска отхвърля геноцида в Сребреница

Парламентът на самостоятелната република одобри отчет

За роднините на жертвите дебатът в Организация на обединените нации беше значима стъпка в устрема им към мир.

" Тези, които доведоха народа си до това състояние [на отказване на геноцида], би трябвало да признаят истината , с цел да можем всички да реализираме мир и да продължим живота си ", споделя Када Хотик, 79 година, съдиректор на сдружението " Майките на Сребреница ", която губи сина си, брачна половинка си и двама братя във войната.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР