Тази коалиция във вида, в който е, няма видимо политическо

...
Тази коалиция във вида, в който е, няма видимо политическо
Коментари Харесай

Радан Кънев: Коалицията ПП-ДБ няма политическо бъдеще, ние сме си на пързалката и тя е добре намазана, посоката е надолу

„ Тази коалиция във типа, в който е, няма очевидно политическо бъдеще. Вече поддръжката е прекомерно ниска. Тенденцията е пределно ясна. Продължаването на същата политика, без значение от оставката на Христо Иванов, няма по какъв начин да промени нещо. Ние сме си на пързалката и тя е добре намазана, посоката е надолу “.

Това разяснява пред БНР Радан Кънев, който още веднъж е определен за евродепутат с листата на ПП-ДБ.

„ Идеята, че тъй като сме в съпротива и някакви гласоподаватели ще стартират да се връщат при нас, да пълзят по нашата намазана пързалка нагоре и ще стопират нашето рухване, е безусловно наивна. Тя демонстрира липса на опит, липса на политическа валидност. Това, от което имаме потребност, е доста сложната задача по едно и също време да запазим единството и да се променим. Не да се разпаднем, само че не и да останем каквито сме, а да стартираме доста бързо да действаме “.

Ако желаеме да обърнем процеса, към този момент сме закъснели и нямаме никакъв разкош на време, безапелационен бе Кънев.

„ Това, което би трябвало да създадем, е цялата коалиция да излезе от дребните партийни егоизми и да се огледа към потребностите и законните ползи на хората, които ни поддържаха, и тези, които не ни поддържаха “.

Да се ръководи с ГЕРБ през днешния ден към този момент е невероятно, безапелационен бе евродепутатът. И изясни:

„ Всякакви благоприятни условия за работа с ГЕРБ са проиграни в огромна степен заради присъдата, която българският гласоподавател произнесе над нас “.

По думите му сега обединението е върната към тесния си електорат.

Според него причина за изборния резултат е и суетата на ПП-ДБ:

„ Суетата да желаеме да управляваме сами с ¼ от депутатите и с поддръжката на партия, която е по-силна от нас, в тази ситуация ГЕРБ. Очевидно е за всеки беше, че партия с 60 депутата да изиска цялата власт и поддръжката на партия с над 60 депутата е подобен риск за самата партия, която го прави, и изключително за нейните министри, които поставя, жертва, в изпълнителната власт, че няма накъде. Трябваше да си дадем сметка на какво обричаме тези хора, които изпращаме да правят промени. Първо на беззащитност да правят промени. Второ – на безпределно опитни в мръсната част на политическата игра политици, като обкръжението на Борисов и Пеевски, ти им поставяш на волето “.

Радан Кънев вижда неточност на ПП-ДБ още през 2022 година:

„ Беше ясно, че целият свят е трагично изменен след началото на войната, и че изолацията на ГЕРБ, доста закономерна преди този момент, няма по какъв начин да бъде водещото по-късно. Ние тогава трябваше да изхвърлим Корнелия Нинова от ръководството неотложно и да търсим вид, при който от достоверно преобладаващата позиция, която Политическа партия имаше в българската политика тогава, ГЕРБ да бъдат принудени да сътрудничат в реализирането на промени. От тогава, към този момент 2 години и половина, насам едно и също въртим – опитваме се да накараме ГЕРБ да вършат промени, което те не желаят, единствено че взехме да го вършим в миг, в който към този момент те бяха доста по-силни от нас “.

Една от тематиките, по които Радан Кънев заявява, че ще продължи своята работа в Екологичен потенциал, е Зелената договорка. По думите му като законодателство Зелената договорка минава като договорка за промишлеността:

„ Нова европейска индустриална политика, съобразена с новите действителности на световната комерсиална политика, които са доста разнообразни от това, на което Европа е привикнала, и това, което в огромна степен е заложено в договорите на Европейски Съюз за свободната международна търговия, която към този момент не съществува “.

Въглеродните излъчвания не са детайл от Зелената договорка, акцентира той. Кънев подсети, че още при влизането ни в Европейски Съюз за всеки български ръководещ е било ясно, че хоризонтът пред въглищната енергетика е извънредно стеснен.

„ Българските въглищни централи замърсяват с живачни и серни съединения 4 пъти над позволеното в Европа. Имаме дерогация, влизайки в Европейски Съюз, от Европейска комисия да тровим жителите си 4 пъти повече в името на енергийната сигурност. Тази дерогация изтича през 2030 година Това и от икономическа позиция е рационалният небосвод, оттатък който въглищата могат да бъдат поддържани само на изкуствено дишане, с доста съществени държавни дотации, като някакъв тип аварийна мощ. Това може би е рационално решение – да има такава аварийна мощ, само че нищо повече от това не е допустимо “, изрече мнението си евродепутатът.

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР