Съединените щати налагат нови визови ограничения и преразглеждат отношенията си

...
Съединените щати налагат нови визови ограничения и преразглеждат отношенията си
Коментари Харесай

САЩ налагат визови ограничения и преразглеждат отношенията си с Грузия

Съединените щати постановат нови визови ограничавания и преразглеждат връзките си с Грузия, съобщи държавният секретар Антъни Блинкен, откакто страната одобри закона за чуждестранните сътрудници. Спорните текстове бяха гласувани на фона на огромни митинги в кавказката страна.

Новата визова политика " ще се ползва за лица, които са виновни или съучастници в подкопаването на демокрацията в Грузия, както и за членове на техните фамилии ", се споделя в изказване на Блинкен.

Грузинският законопроект изисква неправителствените организации и медиите, които получават повече от 20% от финансирането си от чужбина, да се записват като органи, " последващи ползите на непозната мощ ". Критиците му настояват, че е доста подобен със законодателството, употребявано от Кремъл за заглушаване на съперници, и че ще попречи на устрема на Грузия да се причисли към Европейски Съюз.

Управляващата партия " Грузинска фантазия " обаче твърди, че се стреми да се причисли към Европейски Съюз и че е работила за повишение на прозрачността на финансирането на Неправителствени организации.

Блинкен прецизира, че " всеки, който подкопава демократичните процеси или институции в Грузия, в това число в интервала преди, по време и след изборите в Грузия през октомври 2024 година, може да бъде лишен от правото да получи американска виза " и да му бъде неразрешено да пътува в Съединени американски щати, в това число и на членовете на близкото му семейство.

Критиците настояват, че мярката за Грузия е отражение на съветското законодателство, употребявано за угнетяване на инакомислието, а Брюксел предизвестява, че тя е " несъвместима " с дългогодишната кандидатура на Тбилиси за участие в Европейския съюз.

Блинкен съобщи, че Съединени американски щати не престават да се надяват, че " водачите на Грузия ще преразгледат проектозакона и ще подхващат стъпки за реализиране на прогрес в демократичните и евроатлантическите желания на страната си ".

" Когато преразглеждаме връзките сред нашите две страни, ще вземем поради дейностите на Грузия при вземането на нашите решения ".

Управляващата партия в Грузия е изправена пред необятно публикувани обвинявания, че е отклонила страната от пътя ѝ към участие в Европейски Съюз и я е насочила назад в орбитата на Русия.

Партията обаче упорства, че е ангажирана с участието в Европейски Съюз и НАТО - които са залегнали в конституцията на страната и се поддържат от повече от 80 % от популацията.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР