Темата за кърменето е предмет на много дискусии.Нужна ли е

...
Темата за кърменето е предмет на много дискусии.Нужна ли е
Коментари Харесай

За ползите от кърмата и кърменето и какво е добре да знаят бъдещите майки? – говори д-р Донева от УМБАЛ “Свети Георги” - Пловдив

Темата за кърменето е предмет на доста полемики.

Нужна ли е характерна подготовка от страна на бременната жена, за какво Международната асоциация по кърмене предлага кърмене на поискване, от основно значение ли е уравновесеният хранителен режим при кърмачките и докога процесът на кърмене би трябвало да завърши?

В рубриката на Дарик радио „ Най-добрите лекари “ отговорите търсим от доктор Нели Донева, която е част от екипа на Клиниката по акушерство и гинекология към УМБАЛ “Свети Георги ” в Пловдив. Част от професионалните й ползи са ориентирани към кърменето, помощ на майките и прекосяването през този физиологичен развой за щастливи майки и здрави бебета.

Д-р Донева е безапелационна, че характерна подготовка на гърдите от страна на бременната жена не е нужна. „ Млечните жлези физиологично се приготвят за раждането и последващата лактация още с началото на бременността. Всички остарели рекомендации за обтриване на гърдите с хавлии или потребление на разнообразни кремове не са целесъобразни за бъдещите майки “, изясни в ефира на Дарик тя.

По думите й, Международната асоциация по кърмене предлага кърмене на поискване, т.е., когато детето има признаци за апетит, жадност или просто търси контакт с майката. Съществуват и школи, които предлагат кърмене по график, изключително за недоносени бебета. Според лекар Донева, кърменето на поискване обаче е международен стандарт.

Темата за изцеждането на кърма и потреблението на помпи също е значима за доста майки. „ Не е належащо това да се прави след всяко кърмене. Това е самостоятелен развой и зависи от физиологичните потребности на майката “, смята експертът.

Според лекар Донева, уравновесеният хранителен режим на кърмещите майки и уверената физическа интензивност са от ключовозначение. Кърменето единствено по себе си също подкрепя процеса на възобновяване и оказва помощ на майките да възвърнат тежестта си по-бързо.

Силиконовите зърна не са нужда за всички дами, споделя още експертът. Те се употребяват при характерни физиологични проблеми и е значимо да се направи консултация, с доктор, преди се употребяват.

От ефира на „ Най-добрите лекари “ доктор Нели Донева увери още,че кърменето на близнаци е безусловно допустимо.

То има двустранно въздействие върху имунитета на майката и бебето. Коластрата, богата на имуноглобулини, подкрепя пасивния имунитет на малчугана.

Според Световната здравна организация, кърменето се предлага до навършване на една година, а най-много до две години. Доктор Донева акцентира, че последователното зареждане на детето би трябвало да стартира след шестия месец, като до година и половина процесът на кърмене би трябвало да завърши.

Клиниката по гинекология към университетската болница " Свети Георги " в Пловдив се стреми да даде нужната поддръжка и информация на всички майки, които желаят да кърмят. Всяка жена прави своя осведомен избор, а екипът на клиниката е подготвен да помогне във всеки стадий на този развой.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР