Тайван вдигна самолети във въздуха и постави войските си в

...
Тайван вдигна самолети във въздуха и постави войските си в
Коментари Харесай

АП: Тайван постави войските си в състояние на повишена готовност

Тайван подвигна самолети във въздуха и сложи войските си в нараснала подготвеност в отговор на огромните учения на Китай, съобщи Асошиейтед прес.

Тайванското министерство на защитата съобщи, че провокациите на Пекин заплашват районния мир и непоклатимост. Министерството добави, че страната няма да търси спор, само че няма и да го заобикаля.

" Това опрощение за военни учения освен не предизвиква мира и стабилността в Тайванския пролив, само че и показва хегемонистичния му темперамент ", съобщи тайванското министерство на защитата.

Министерството осъди Китайската народноосвободителна войска (НОАК) за започването на двудневни военни игри към Тайван, което назова " ирационална провокация ".

Последната препирня сред Пекин и неговата отцепническа провинция идва три дни откакто новоизбраният президент Лай Чинг-те прикани в речта си при встъпването в служба Китай да приключи " политическото и военното заплашване против Тайван ". Китайските публични лица жигосаха Лай като " рисков сепаратист " и се зарекоха да се обединят с острова - в случай че е належащо, със мощ.

Япония реагира на китайската опасност за Тайван.
 Тайван: Китай продължава с ирационалните военни провокации
Тайван: Китай продължава с ирационалните военни провокации

Напрежение в основен район

Командването на Източния район на китайската войска съобщи, че последните му учения към Тайван имат за цел да ревизират опциите на неговите елементи. " Това е и мощно наказване за сепаратистките сили, стремящи се към самостоятелност , и съществено предизвестие към външните сили за интервенция и провокации ", добави командването в изказване.

На карта, оповестена от НОАК, са показани пет региона, в които се организират по този начин наречените учения " Joint Sword-2024A ". Тези точки обкръжават основния остров на Тайван, както и някои отдалечени острови. Тайванското министерство на защитата заяви, че от четвъртък сутринта в района са били видяни да оперират 49 самолета на НОАК , в това число 35, които са пресекли междинната линия на Тайванския пролив в идентификационната зона за противовъздушна защита на Тайпе.
 Япония се разгневи на Китай поради Тайван
Япония се разгневи на Китай поради Тайван

Пекин предизвести Токио да не се намесва във въпроса

Генерал-лейтенант от морската пехота на Съединени американски щати Стивън Скленка, заместник-командир на индо-тихоокеанските сили на Вашингтон, съобщи, че Китай прави маневри, които могат да бъдат употребявани против Тайван . " НОАК продължава да упражнява сериозни детайли на евентуална военна инвазия в Тайван ", сподели той в тирада в Националния пресклуб на Австралия в Канбера. Той прикани Австралия и другите страни в района да осъдят сходно държание.

Говорителят на китайското външно министерство Ван Уенбин съобщи, че последните учения, които той назова кавга със сепаратистките сили, са " нужен и законен ход за запазване на националния суверенитет и териториалната целокупност ".
 За Китай новият президент на Тайван е срам
За Китай новият президент на Тайван е срам

Пекин изостри реториката си единствено ден след встъпването в служба на Лай Чинг-те

Той добави: " Всеки, който се стреми към самостоятелност на Тайван , ще се окаже смачкан от историческата наклонност за цялостно обединяване на Китай. " Говорителят също по този начин прикани Съединени американски щати да " спрат да се месят във вътрешните работи на Китай ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР