Климатологът проф. Георги Рачев се върна назад в спомените си

...
Климатологът проф. Георги Рачев се върна назад в спомените си
Коментари Харесай

Проф. Рачев: Един голям немски атлас ме запали по професията

Климатологът проф. Георги Рачев се върна обратно в спомените си за днешния 24 май.

" Спомням си като средношколец, още в 9 ч. сутринта събличаха девойките единствено по една тънка бяла рокличка и седяха горките повече от два часа навънка, а не всеки път времето беше хубаво, само че значимото е редиците да са стройни, да се съблюдават. Беше масовка, само че изкуствена масовка. Аз съм израснал в едно общество, което се наричаше тоталитарно, и всички казионни празници се честваха по този начин малко на инат. Докато този празник имаше един по-друг привкус. Колкото и партийно облечен, едвам вървиш и да викаш " Слава на Комунистическа партия на Съветския съюз ", някакси си беше празник на нашите букви ", показа той пред Злати Йочев и Мария Цънцарова в утринния блок на БТВ.

Запитан кой го е запалил по искрата да чете, професорът отговори: " Определено отговорен е един голям немски атлас, доста пъстър, доста пъстър, с всякакви графики, карти, диаграми, които след няколко години ги разбрах напълно. Геоложката и геоморфоложката карта ми останаха и по тази причина прескочих в университета да схвана защо става дума. Баща ми, светла му памет, беше немски ученик и доста постоянно пътуваше до Виена, тъй като си разбираше от занаята и от там го домъкна ".

След това разкри и какво го е предиздвикало да стане учител: " Имах доста огромно предпочитание. Аз си обичам тази специалност и този контакт със студентите, тъй като те незабавно стартират да те претеглят дали ставаш или не ставаш. Задават въпросите си свободно. Навремето с изключение на от библиотеката нямаше от кое място да вземеш знание. Нямаше интернет, книжките бяха доста лимитирани, та даже и " Нешънъл Джиографик " мъчно се намираше, с цел да можеш нещо да прочетеш. Така че библиотеката беше източник на познания. Аз съм имал щастието и в Московския университет да се докосна до библиотеката, където има доста скъпи издания по моята компетентност. Тогава беше безусловно наложително. Тогава нямаше от кое място другаде. Сега за жалост в интернет всеки приблизително статистически глупак може да напише това, което откри за добре. Така че проверявайте си информацията ".
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР