Бюджет 2023 Бюджет и финансиСлужебният кабинет иска отстъпката за горивата

...
Бюджет 2023 Бюджет и финансиСлужебният кабинет иска отстъпката за горивата
Коментари Харесай

Депутатите удължиха бюджета и ограничиха големите разходи

Бюджет 2023 Бюджет и финансиСлужебният кабинет желае отстъпката за горивата да остане още месецБюджет и финансиДепутатите отхвърлиха огромните разходи на Българска социалистическа партия и Асен Василев
България влиза за втори следващ път в новата година без признат бюджет. Депутатите дефинитивно утвърдиха специфичния закон, квалифициран от служебния кабинет, с който се удължава действието на тазгодишния бюджет. Според парламентарните сили по всяка възможност нова общоприета фискална рамка може да се гледа едвам през юни – юли след нови предварителни избори.

Приемането на закона се случи в последния работен ден за депутатите от тази година и след отхвърлянето на ветото на президента Румен Радев върху Изборния кодекс.

По време на финалното гласоподаване бяха направени няколко ремонти от депутатите, без да минат през комисия. Едната бе на някогашния финансов министър на ГЕРБ Кирил Ананиев, който изиска служебното държавно управление да не може да употребява средства от така наречен Сребърен фонд и от средствата по стратегии и планове на Европейския съюз. Депутатите единомислещо одобриха това след уточнението от финансовия министър Росица Велкова, че това не би било проблем пред разплащането на страната.

Бившият финансов министър на „ Продължаваме промяната “ Асен Василев позволи, че задачата на ГЕРБ е, в случай че успее да сформира държавно управление, да не се окаже, че „ служебният кабинет е похарчил парите от фискалния запас “.

Министър Велкова уточни, че по двете пера сега има към 6 милиарда лева

Другото предложение, направено „ на крайник “, бе от ръководителя на бюджетната комисия Петър Чобанов, за потреблението на свръхпечалбата на енергийните компании за отстъпката от горивата в размер на 25 ст. Предложението бе на финансовия министър и бе припознато от Чобанов, само че след към час полемики по тематиката не бе признато.

По думите на Чобанов обаче това не значи, че мярката се приключва, а че може да бъде удължена по други способи.
Служебният кабинет желае отстъпката за горивата да остане още месецБез огромни разходи
След като в четвъртък депутатите отхвърлиха да одобряват огромните разходи на Българска социалистическа партия и „ Продължаваме промяната “ за повдигане на минималната заплата, пенсиите от 1 януари и компенсацията при майчинство, през днешния ден те отхвърлиха и концепцията на Асен Василев за смяна на така наречен „ швейцарско предписание “, с което годишно всяка година от 1 юли се актуализират пенсиите.
Депутатите отхвърлиха огромните разходи на Българска социалистическа партия и Асен Василев
Окончателното решение в зала бе изненада, откакто в комисия предлагането към този момент бе подкрепено с огромно болшинство.

Идеята бе приходите на хората от третата възраст ще се покачват с %, еднакъв или на 100% растежа на осигурителния приход, или 100% от инфлацията, като се избере по-голямото. В момента формулата включва сбора на 50% от растежа на осигурителния приход и 50% от инфлацията за миналата година. Според досегашното „ швейцарско предписание “ се чака пенсиите да бъдат вдигнати от 1 юли с 12%, а с предлагането на Василев те трябваше да бъдат осъвременени с 12.7%, което трябваше да коства на бюджета малко над 50 млн. лева

Депутатите отхвърлиха и концепцията на някогашния финансов министър в кабинета „ Петков “ Асен Василев страната, а не бизнесът да заплаща третия ден от болничния на чиновниците.

Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни. За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинБюджет 2023 огромни разноски разходи бюджет Асен Василев Българска социалистическа партия ПоследниНай-четениБюджет и финанси 112 Депутатите удължиха бюджета и ограничиха огромните разноски Туризъм 56 Министерство на туризма готви секрети търгове за наем на плажове Бюджет и финанси 108 Служебният кабинет желае отстъпката за горивата да остане още месец Пазари 272 Заплахата на Путин прати петрола 3% нагоре Енергетика 2780 Русия стопира петрола за страните, въвели ценовия таван Регулации 2360 Комисия за защита на конкуренцията се ускори да ревизира договорката на Спас Русев за „ Булсатком “ Компании 2336 Profine Energy желае да строи плаваща слънчева централа в язовир „ Огоста “ Телекомуникации 2309 Nokia и Ericsson напущат Русия и се чака срив на мобилните мрежи Всички новиниОще от Бюджет и финансиВиж всичкиСлужебният кабинет желае отстъпката за горивата да остане още месец Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР