Съединените американски щати увеличават преднината си пред Европейския съюз по

...
Съединените американски щати увеличават преднината си пред Европейския съюз по
Коментари Харесай

Европа е изправена пред нова и дълбоко тревожна криза

Съединените американски щати усилват преднината си пред Европейския съюз във връзка с продуктивността, което провокира опасения, че Блокът е изправен пред рецесия на конкурентоспособността.

Нови данни демонстрират, че продуктивността в еврозоната е спаднала с 1.2% през четвъртото тримесечие на 2023 година по отношение на година по-рано, до момента в който в Съединени американски щати се е повишила с 2.6%. Ако се направи съпоставяне за последните две десетилетия, се вижда, че производителността на труда в Съединени американски щати е повече от два пъти по-висока от този в еврозоната и Англия.

В дълготраен проект се планува растежът на продуктивността в Съединени американски щати да бъде по-висок по отношение на Европа “, счита шефът на основания на Острова Productivity Institute Барт ван Арк, представен от Financial Times.

Според някои икономисти Съединени американски щати порастват по-бързо от еврозоната частично поради по-младото си население. Но главната разлика се дължи на това, че хората в Съединени американски щати създават повече за всеки час, който работят.

Политиците от Европейския съюз считат тази наклонност за надълбоко тревожна.

По-детайлни данни демонстрират, че от 2019 година насам производството за всеки отработен час – общоприета мярка за продуктивността на труда – е повишена с повече от 6% в неселскостопанския бранш в Съединени американски щати против към 1% в еврозоната и Англия за същия интервал.

Неотдавнашният скок в продуктивността в Съединените щати идва след големи фискални тласъци, ориентирани към зелената промишленост.
„ Много прелъстителен пазар “: Германските компании избират да влагат в Съединени американски щати
Еврозоната пък получи по-малко фискална поддръжка от държавните управления, а претърпя доста по-висока инфлация при силата. Разпокъсаните финансови пазари, фискална политика и регулациите също вършат Европа по-податлива на външен напън по отношение на Съединени американски щати.

Главният икономист в застрахователната компания Axa предвижда, че в случай че продуктивността в еврозоната продължи да изостава от Съединени американски щати в такава степен, растежът на Брутният вътрешен продукт ще бъде с един пункт по-нисък всяка година.

Темата става все по-важна за политиците. Изабел Шнабел, член на Изпълнителния съвет на Европейската централна банка, сподели предишния месец, че е „ по-спешно от всеки път “ водачите на еврозоната да преодолеят разликата в продуктивността със Съединени американски щати. Тя сподели, че това е належащо за справяне с „ рецесията на конкурентоспособността “, като производителите в Европейския съюз са изправени пред по-високи цени на силата и по-големи провокации с работната мощ спрямо техните американски или китайски сътрудници.

ЕЦБ също се тревожи, че спадащата продуктивност ще усили риска инфлацията да остане висока, като увеличи разноските за труд за фирмите от еврозоната.

Шнабел сподели, че една от главните аргументи за слабостта на еврозоната е, че тя не е съумяла да извлече успеваемостта на цифровите технологии, както направиха Съединени американски щати на по-ранен стадий.

Бившият президент на ЕЦБ Марио Драги ще рапортува на ръководителя на Европейската комисия по-късно тази година за по-амбициозни оферти за повишение на конкурентоспособността на Европейски Съюз. Съобщава се, че той е споделил на финансовите министри на Блока, че ще би трябвало да намерят

голяма сума пари за относително малко време “ – както обществени, по този начин и частни – с цел да доведат вложенията до равнищата на Съединени американски щати.

Тенденциите на пазара на труда ускориха разликите в продуктивността. Ариан Къртис от консултантската компания Capital Economics сподели, че американските работодатели са склонни да автоматизират по-бързо, когато служащите са нищожни, до момента в който европейците са се съсредоточили „ върху наемането на служащи, с цел да запълнят празнините, евентуално даже в случай че има несъответствия в уменията “.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР