Страните по света изпитват затруднения с възстановяването от икономическите последици

...
Страните по света изпитват затруднения с възстановяването от икономическите последици
Коментари Харесай

Защо икономиката на САЩ изпреварва европейската?

Страните по света изпитват усложнения с възобновяване от икономическите последствия от пандемията, само че една страна се оказа изключително мощна в това отношение. С бързорастящата си стопанска система, мощния пазар на труда и падащата инфлация, Съединени американски щати изпреварва останалите стопански системи в Европа и по света. Страната регистрира 3.3% растеж на Брутният вътрешен продукт през четвъртото тримесечие на 2023 година, надхвърляйки доста прогнозите на икономистите за покачване от 2%, предава BBC.

Щатската стопанска система нараства с 2.5% за годината, изпреварвайки всички други развити стопански системи и е напът да направи същото още веднъж през 2024 година

Съединени американски щати се показва доста по-добре от други страни. Изглежда, че моторът на щатската стопанска система продължава да работи, до момента в който при други стопански системи се задъхва ", сподели Райън Суит, старши икономист в Oxford Economics.

Експерти настояват, че има няколко аргументи, заради които Съединени американски щати се показва по-добре от други страни.
Наливането на трилиони долари в стопанската система
Когато пандемията от COVID-19 докара съвсем до прекъсване на присъствената работа и на обществения живот, на страните им се наложи да оказват поддръжка на останалите вкъщи жители, доста от които бяха изгубили работата си или не можеха да работят. През март 2020 година Конгресът одобри закон за стопански тласъци на стойност 2.2 трлн. $, благодарения на който американските чиновници, семейства и компании започнаха да получават помощи. Той беше последван от още две законодателни промени в поддръжка на дребния бизнес и заетостта.

Това беше най-големият приток на федерални средства към щатската стопанска система. Около 5 трлн. $ бяха ориентирани към всички - от физически лица, които получаваха по 600 $ помощи за безработица седмично, до страни и локални транспортни организации, които не генерираха задоволително доходи на фона на неналичието на консуматори.

Смятам, че има едно цяло потомство политици, което излезе от интервала 2008 - 2009 година с урока, че в случай че не се работи огромно и самоуверено, проблемите остават за дълго време. Ако сте неуверени, това удължава болката. Затова считам, че фискалната реакция беше доста по-силна този път ", съобщи Аарън Теразас, старши икономист в Glassdoor.

На тези тласъци към момента се приписва поддържането на потребителските разноски, които съставляват към 70% от икономическата интензивност в Съединени американски щати. Тази опция да се харчат средства - макар високата инфлация, оказа поддръжка на стопанска система.

”Част от парите, които получиха семействата, се трансфораха в спестявания, които американците можеха да употребяват, когато имат потребност ”, изясни Суит.

Мащабите на избавителната договорка на Съединени американски щати бяха доста по-големи, спрямо други страни, макар че някои страни, като Япония, Германия и Канада, също действаха с обсег. Европейските страни имат по-стабилна мрежа за обществена сигурност от Съединени американски щати и съумяха да приспособят съществуващите си стратегии без да усилват разноските. Това краткосрочно преимущество обаче не можа да компенсира голямата разлика в размера на тласъците.
Гъвкав пазар на труда
Високата инфлация беше мъчителна за доста американци и оформи възгледите им за това по какъв начин се оправя стопанската система. Силният пазар на труда обаче оказа помощ във връзка с разполагаемия приход, който е моторът зад потребителските разноски.

Безработицата в Съединени американски щати е под 4% от февруари 2022 година, което изравнява рекордно ниските равнища в исторически проект. И въпреки цените да се повишиха съществено, действителното възнаграждение също се усили. Домакинствата с ниски приходи регистрираха едни от най-сериозните нараствания на действителното възнаграждение. Съединени американски щати също по този начин означи скок в продуктивността през 2023 година, която нарастваше с най-бързите темпове от години.

Джулия Полак - старши икономисти в ZipRecruiter - показва като причина гъвкавите трудови закони, които разрешиха на фирмите да освободят чиновници при започване на пандемията. Това аргументи краткосрочни проблеми за чиновниците, само че разреши на фирмите да се приспособят към обстановката и да влагат в нови технологии. Тя показва като образец хотелите, които освободиха хора, само че наемането на нови служащи не е достигнало равнищата отпреди пандемията.

Те просто се трансформираха доста. Внедриха технологии, които разрешават на клиентите да се настаняват и да напущат сами. Намалиха честотата на разчистване на стаите, отстраниха обслужването по стаите, тъй като в днешно време клиентите, по този начин или другояче, избират Uber Eats и получават доставки ", сподели Полак.

“Хотелите станаха по-леки и икономични и не се нуждаят от толкоз доста личен състав. Тази смяна значи, че са траяли да съществуват, което в дълготраен проект е от изгода за чиновниците ”, добави тя.

Съединени американски щати може да се похвали и с различен преимущество - способността да доставя своя пазар на труда, изключително посредством имиграция във време, в което пенсионирането на представителите на поколението на бейби взрива забави растежа на популацията.

Европейският метод беше по-скоро да се заплаща на фирмите, с цел да задържат чиновниците си, когато локдауните блокираха бизнеса. Тази скица продължи повече от 18 месеца във Англия, да вземем за пример, а чиновниците получаваха 80% от заплащането си. В резултат на това безработицата в Съединени американски щати беше по-голяма, само че освободените американски чиновници можеха да получават увеличените помощи за безработица.
Енергийна (не)зависимост
Съединени американски щати е чист експортьор на енергийни артикули, а специалисти считат, че това е подкрепило мощното показване на щатската стопанска система. Когато Русия нахлу в Украйна през февруари 2022 година и цените на енергийните артикули скочиха, въздействието върху Европа беше доста по-голямо, в сравнение с върху Съединени американски щати.

Германия, която е огромен европейски индустриален център, разчиташе на съветския природен газ и продуктивността ѝ пострада. По-високите цени на енергийните артикули покачиха инфлацията в Европа, което способства за така наречен " двоен потрес " - пандемията, а по-късно и войната в Украйна.

Въздействието от войната върху цените на силата беше доста по-тежко в Европа, в сравнение с в Съединени американски щати. Цените на природния газ в Европа скочиха с близо 20% сред началото на 2021 и 2022 година, до момента в който в Съединени американски щати нарастването беше единствено 3-4% ”, съобщи Бен Уестмор, който следи щатската стопанска система за Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР).

В европейските страни се следи освен по-голямо нарастване на цените, само че и по-голяма податливост от страна на фирмите да ги трансферират на потребителите. Тези фактори помогнаха на инфлацията в Съединени американски щати да спадне по-бързо, спрямо доста други страни, най-много в Европа ", добави Уестмор.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР