Финансовият министър Асен Василев обясни идеята си за сливане на

...
Финансовият министър Асен Василев обясни идеята си за сливане на
Коментари Харесай

„Дошло е времето“: Асен Василев оправда сливането на митниците и НАП с Шенген

Финансовият министър Асен Василев изясни концепцията си за обединение на Националната организация за приходите (НАП) с Агенция „ Митници “в една мега приходна конструкция с идното сухопътно влизане на България в Шенген. Конкретна дата за това обаче към момента няма, а по пътя към европейската зона за свободно придвижване.

По думите на министъра поради идното присъединение на България към сухопътния Шенген би трябвало да бъде направено преструктуриране на Агенция „ Митници “ и е „ комфортно “ до момента в който се случва това, да бъде направена цялостна метаморфоза на институцията.

Имаме извънредно комфортен миг. Преговорите за Шенген не престават, чакаме в границите на тази година да имаме решение и за сухопътните граници, а това значи сериозна метаморфоза на Агенция „ Митници “, защото на границите с Гърция и Румъния няма да има потребност от митнически пунктове. Щом такава метаморфоза ще се случи в Агенция „ Митници “, е сполучлив миг да се направи и обединение дружно с Национална агенция за приходите в единна организация “, разяснява финансовият министър.

Той акцентира, че това се прави „ за по-ефективно администриране събирането на мита, налози и акцизи в страната и оптимизация на държавната конструкция “.

Дошло ѝ времето “, разяснява министърът във връзка реорганизацията и уточни, че тя ще обхване така наречен общи администрации, които се занимават със счетоводство и други.

„ Дали ще има други оптимизации – това ще зависи от цялостния модел на работа на тази организация, който ще се създаде, и се види къде има повтаряне, допълнение на функционалности “.

От неговото изказване по тематиката стана ясно, че е образувана работна група, която да „ обследва “ обединяването на двете приходни организации и „ след към месец “ да показа явен разбор, по какъв начин би изглеждала такава организация и по какъв начин процесът по сливане да се случи гладко, без разтърсвания и без напрежение.

Сливането на двете приходни структури ще бъде съпроводено и със законодателни промени.

Като част от работата по смяната досегашният шеф на Агенция „ Митници “ Павел Тонев става консултант на финансовия министър,

с цел да работи по този развой изцяло дружно с представители на Национална агенция за приходите и данъчната администрация и това да не се отрази на събираемостта, която е доста добра “.
Събираемостта
Концепцията за една обща приходна организация не е нова, само че поръчката на Асен Василев идва след година, в която. Неизпълнение имаше както при събраните приходи от акцизи, по този начин и от мита, а най-голямата дупка пристигна от Данък добавена стойност от импорт, който изостана с към 800 млн. лева

Въпреки това финансовият министър сподели, че е удовлетворен от работата по събираемостта на Агенцията и изнесе данни, съгласно които приходната част на бюджета към 19 февруари върви „ извънредно добре “. Той уточни, че за въпросния интервал са събрани с 685 млн. лева повече налози, мита, акцизи и осигуровки по отношение на същия интервал на предходната година.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР