Брюксел - Презрителното отношение на президента Тръмп спрямо Европа започва

...
Брюксел - Презрителното отношение на президента Тръмп спрямо Европа започва
Коментари Харесай

Най-важната последица от външната политика на Тръмп

Брюксел - Презрителното отношение на президента Тръмп по отношение на Европа стартира да подкопава трансатлантическия съюз, който от доста десетилетия е основен дирек на американската политика по националната сигурност.

Нарастващият раздор сред Европа и Америка може да е най-съществената, само че минимум дискутирана последица от външната политика на Тръмп. Неговият унищожителен жанр нормално се преглежда като дестабилизиращ за по-далечните съперници в Пхенян, Техеран и Китай. Но дипломатическите бомби избухват и в Брюксел, в сърцето на Европейския съюз, както и в Париж, Берлин и Лондон - и очевидно предизвикват действителна щета.

Много европейски водачи изоставиха учтивостта по отношение на Тръмп. След година и половина непрестанни заяждания (от негова страна), те започнаха да отвръщат, наричайки Тръмп опасност за ползите на сигурността на Европа и към този момент отиват към намерено разкъсване с Вашингтон по Иран и други основни въпроси.

Германската канцлерка Ангела Меркел сподели този месец, че офанзивата на Тръмп против съглашението с Иран е основала " същинска рецесия " за световния ред. Френският финансов министър Брюно Льо Мер сподели, че едностранното налагане от Съединени американски щати на наказания от позицията на " стопански служител на реда на планетата " е " недопустимо ".

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск заключи разочарованието и гнева на континента с горчив пост в Туитър: " Гледайки последните решения на (Тръмп), някой даже може да си намерения: с другари като тези кой се нуждае от врагове. Но почтено, Европейски Съюз би трябвало да бъде признателен. Благодарение на него ние се отървахме от всички илюзии. "

Военният съюз НАТО към момента наподобява релативно стабилен. След като посети Тръмп в четвъртък, генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг означи в Туитър, че това е била една " добра среща " и изрази признателност на президента за " управителната му роля по въпроса за отбранителните разноски ". Колко дълго обаче може да продължи това отбранително съдружничество при съществуването на очевиден раздор по съществени дипломатически въпроси?

Идната седмица европейците ще създадат алегорична значима стъпка към разграничение от Съединени американски щати, когато представители на Германия, Франция и Англия, дружно с Русия и Китай, се съберат на среща на взаимната комисия за контрол на нуклеарното съглашение с Иран. " Това е мъчително за нас ", сподели почитан член на дипломатическата работа на Европейски Съюз в изявление в сряда.

Европейски чиновници споделят, че не се усещат комфортно, като се оказват на страната на Русия, Китай и Иран против Съединени американски щати, само че че отдръпването на администрацията на Тръмп от съглашението не им е оставило опция. Европейците считат това съглашение за жизненоважно за тяхната национална сигурност, тъй като то слага спирачка пред заплахата от нуклеарен пробив от Иран или други страни от Близкия изток, а всички те са прекомерно близко (до Европа).

Европейците поставиха трескави старания тази седмица да дадат уверения на Иран и да го убедят да не се отхвърля от съглашението частично тъй като не желаят да се окаже заплашен плануваният в него мониторинг. Според настоящия ревизионен протокол камерите записват 2 млн. цифрови фотоси всеки ден на основни ирански площадки, сподели неназован чиновник. Той пресметна, че с помощта на съглашението времето, належащо на Иран да сътвори една бомба, се е нараснало от няколко седмици до една година. Европейците не желаят да рискуват загубване на това време за предизвестие, в случай че съглашението бъде отхвърлено.

" Съединени американски щати по този начин и не ни споделиха какъв е (техният) проект В " уточни европейският посланик. " Какво ще вършим, когато (иранците) изгонят инспекторите? "

Конфронтацията сред Съединени американски щати и Европа ще се задълбочи, в случай че Вашингтон, както се чака, наложи вторични наказания против европейски компании, разрастващи бизнес с Иран. Ако се стигне до такава степен, Европа може да отвърне с " блокиращи ограничения ", които да санкционират фирмите, съобразяващи се с американските наказания.

Европейските компании не обичат да бъдат притискани в ъгъла. Френският петролен колос " Тотал ", който възнамерява многомилиарден план за природен газ в Иран, съобщи, че в случай че не получи особено позволение за плана си от американското финансово министерство, ще би трябвало да се откаже от капиталовото си желание, което съгласно " Тотал " има " голям капацитет ".

Тръмп е толкоз неизвестен в Европа, че да тръгнеш против него крие слаб политически риск. По такива въпроси, като търговията, климатичните промени, израелско-палестинския спор и световната икономическа политика обичайният за Европа центристки политически консенсус като цяло доминира. Трансатлантическият раздор в културата и полезностите, които в миналото бяха непоклатимият пиедестал на алианса, е фрапантен. Със своето фукане и нецензурност Тръмп наподобява съвсем като подигравка на грубата и арогантна Америка, който мнозина европейци не харесват. Анкета на изследователския център " Пю " предходната година установи, че единствено 11 % от германците, да вземем за пример, имат вяра, че Тръмп работи вярно. За съпоставяне при неговия предходник Барак Обама този % беше 86.

Американците смятаха европейската поддръжка за нещо обещано толкоз дълго време, че малко на брой анализатори са изследвали въпроса по какъв начин би изглеждало едно раздробяване на трансатлантическия алианс. Може би е време да се зададе въпроса " Какво, в случай че...? "

Тръмп постоянно споделя, че " Америка преди всичко ", не значи " Америка сама ". Но европейците също имат мнение по въпроса, и тази седмица то бе изрично негативно.

/БТА/
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР