България преживява втора продължителна политическа криза с дълбоки основи и

...
България преживява втора продължителна политическа криза с дълбоки основи и
Коментари Харесай

Иван Костов: Българската криза е разтваряща се спирала

" България претърпява втора продължителна политическа рецесия с дълбоки основи и вярата, че ще бъде позволена единствено тези избори и от този нов кабинет, е подложена на подозрение ", разяснява пред БНР някогашният министър председател Иван Костов.

Той уточни, че с цел да излезе страната от политическа рецесия, би трябвало едно държавно управление да приключи цялостен мандат и то обикновено, а " не както го направи третото държавно управление на Бойко Борисов- лишено изцяло от доверие и след бурни митинги ".

" В теорията на частните диференциални уравнения рецесията се разказва с една разтваряща се серпантина, т.е. нанасят се провали, непрестанно се усилват и това става все по-неовладяемо. Това е българската рецесия в очите не на мен, а на Европейския съюз, който през Съвета на министрите по правораздаването сподели: " България няма господство на правото. България няма правна страна, няма закони, които да се съблюдават, за които да се следи от страна на всички институции, които да се постановат и на институциите, и на жителите ". Това е най-тежкото проваляне ", уточни Костов.

Той разкритикува новите ръководещи за прелюдия мораториум върху цените на тока и ги укори, че потъпкват независимостта на регулаторите – в тази ситуация Комисията за енергийно и водно контролиране. Освен това Иван Костов уточни каква разликата сред риск и рецесия.

По думите му, когато девалвацията на думите се прави от овластените институции, вместо да се овладее риск, се прави опит да се овладее рецесия и се вършат " трагични неточности ":

" Това е повода да се наложи мораториума върху цената на електрическата енергия. Разликата сред ръководство на опасности и преодоляване на рецесиите е фундаментална. Рискът е вероятностна заплаха, която може да бъде предотвратена и управляема. Кризата е случила се заплаха. Кризата, за разлика от рисковете, е неуправляем развой, тя се овладява - възвръща се управляемостта посредством комплицирани процеси на идентификация на провалите и тяхното обезвреждане, посредством идентификация на рисковете. Кризата се овладява посредством закриване и преструктуриране на цели елементи на системата, посредством стратегическо прегрупиране, отвод от цели, преориентация. От тази позиция у нас можем да приказваме за рецесия в политическата и в институционалната система на страната ".

Той акцентира, че регулаторните органи стоят над изпълнителната власт и над законодателната власт във връзка с функционалностите, които извършват, и дълга, който имат към обществото. " Законодателната власт влезе брутално в пълномощията на тези институции. Пораженията могат да се окажат доста тежки ", добави Костов.

Според него опазването на здравето е друга система в рецесия. " Най-страшното е, че броят на популацията понижава с по-високи темпове, в сравнение с в една елементарна обстановка. Спадът на популацията е един неукротим развой. Всички институции не извършват задължението си към българското опазване на здравето ", сподели Иван Костов. И предвижда, че системата на опазването на здравето мъчно ще бъде реформирана в актуалната обстановка на продължаваща Covid-пандемия.

За някогашния министър председател ние към този момент сме общество на страха, " само че целият свят се люшка сред крайните си страхове и това ги прави изключително сензитивно към рисковете ".

" Когато политиците са толкоз уплашени, че не могат да погледнат ценовия риск в очите, те го назовават рецесия, с цел да оправдаят личното си изтощение. Така работи системата на пресилване на заплахите ".

Начин за справяне с рецесия е като концентрираш власт, само че това не е най-хубавият метод, изключително в случай че тази централизация се обърне с противоположен знак, добави още Костов.

" Другият метод е децентрализация на властта, когато всеки поеме личната си отговорност. Така демократичните системи се оправят с рецесии... В България се поема по първия стандарт ".

По думите му сега няма рецесия на цените.

" Криза има, когато пазарът се опустоши, когато няма артикули, когато цените дотам изкривяват търсенето и предлагането, че се появяват големи стокови дефицити, когато рухва пазарът. Това е ценова рецесия и сме го претърпели през 1990 и 1996-1997 година. Сега имаме динамичност на цените ".

По тематиката за Северна Македония Иван Костов разяснява, че нерешените проблеми сред София и Скопие са проблем на Европейския съюз, който би трябвало да се наеме с решаването им. Според него е ясно, че Северна Македония нарушава контракта с България, а " Европа не може да отбрани полезностите, които прокламира, да вземем за пример – мултикултурализма ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР