Папа Франциск назначи бившия частен секретар на папа Бенедикт Шестнайсети

...
Папа Франциск назначи бившия частен секретар на папа Бенедикт Шестнайсети
Коментари Харесай

Папа Франциск назначи на нова позиция бившия частен секретар на Бенедикт XVI

Папа Франциск назначи някогашния частен секретар на папа Бенедикт Шестнайсети Георг Генсвайн на длъжността нунций, съобщи Ройтерс.

Новата служба на архиепископ Генсвайн е дипломат на Ватикана в Литва, Естония и Латвия, написа в изказването на пресслужбата на Ватикана.

През юни 2023 година Франциск подреди на Генсвайн да напусне Ватикана и да се върне в родната си Германия без ново предопределение, което се възприе от мнозина като засегнатост.

В книга, оповестена тази година, Франциск удостоверява, че е имал сложни връзки с Генсвайн, до момента в който германецът е бил асистент на папа Бенедикт Шестнадесети.

Той загатва по-специално записките, които архиепископът издава директно след погребението на папа Бенедикт Шестнадесети през януари 2023 година и които съдържат мощни рецензии към Франциск.

„ Да публикуваш книга, която ме подлага на критика в деня на погребението, разказвайки неща, които не са правилни, е доста тъжно ", сподели Франциск.

Франциск и Бенедикт Шестнадесети съжителстваха във Ватикана по време на по този начин наречения интервал на „ двама папи ", почнал през 2013 година, когато Бенедикт Шестнадесети подаде оставка. Той беше първият понтифик, който се отдръпна от поста от към 600 години насам.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР