Автоматичната междупланетна станция на НАСА “Ню Хърайзънс е сполучила в

...
Автоматичната междупланетна станция на НАСА “Ню Хърайзънс е сполучила в
Коментари Харесай

Роботизираната мисия Ню Хърайзънс е успяла да заснеме най-детайлните си снимки на Ултима Туле!

Автоматичната междупланетна станция на НАСА “Ню Хърайзънс ” е сполучила в снимането на най-подробните фотоси на Ултима Туле, с разграничителна дарба едвам 33 m/pixel. Снимките са снимани на 1-ви януари в 07:26 ч., около мига на най-голямото облитане. Към момента на снимането “Ню Хърайзънс ” се намираше едвам на 6 628 километра от Ултима Туле и на 6.6 милиарда километра от Земята. И въпреки че тези фотоси са направени още при започване на януари, екипът е съумял да ги получи едвам този месец. 

Самият факт, че изображенията са получени сполучливо, е безспорен успех за американската космонавтика. За снимането се изискваше безспорна точност – камерата LORRI на “Ню Хърайзънс ” да бъде ориентирана към Ултима Туле напълно тъкмо. А определянето на местоположението на дребната планета бе извънредно мъчно – тя се намира на 44 AU (астрономически единици от нас), доста е дребна (едва 32 километра дълга) и даже най-големите наземни и галактически телескопи можеха да оказват помощ единствено ненапълно. 

“Получаването на тези фотоси изискваше от нас да знаем точно къде мъничката Ултима и Ню Хърайзънс се намираха – във всеки един миг – до момента в който те се приближаваха едни по отношение на други със скорост от над 32 000 благи в час при слабото осветление на пояса на Куйпер, на милиард благи оттатък Плутон ”, оповестява ръководителят на задачата Алън Стърн. Той акцентира, че интервенцията е била толкоз рискована, че е съществувала опция екипът да снима единствено дребна част от Ултима Туле, а в най-лошия случай даже да не успее да я снима въобще.

Свръхдетайлните фотоси демонстрират някои характерности, които до този миг оставаха скрити за откривателите. Има ярки, загадъчни, кръгови структури на Ултима Туле. В непосредственост до границата сред светлата и неосветената страна са открити голям брой дребни и тъмни ями. “Дали тези структури са кратери, получени от удар, сублимационни ями, свлачищни ями или нещо напълно друго, понастоящем се разисква от научния екип ”, оповестява откривателят Джон Спенсър.

Екипът на задачата оповестява, че “Ню Хърайзънс ” продължава да работи към сегашния миг без никакви проблеми. Автоматичната станция към този момент се намира на 6.64 милиарда километра от Земята. Радиосигналите пътуват към нас в продължение на повече от шест часа.

Инфо: НАСА

Всички сурови изображения без никаква графична обработка са достъпени на този линк: http://pluto.jhuapl.edu/soc/UltimaThule-Encounter/

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР