Схема на планетарната система Кеплер-385. Image credit : NASA /

...
Схема на планетарната система Кеплер-385. Image credit : NASA /
Коментари Харесай

Космическият телескоп Кеплер откри система от 7 горещи извънслънчеви планети!

Схема на планетарната система Кеплер-385. Image credit: NASA / Daniel Rutter

Данни от към този момент пенсионирания галактически телескоп на НАСА “Кеплер ” доведоха до откритието на завладяваща гореща планетарна система. Макар че тя е несъответствуваща за живот, откритието въпреки всичко е значимо, защото на този стадий учените знаят за съществуването единствено за няколко системи с по шест и повече планети. А в тази ситуация тази система има общо седем доказани планети!

В центъра на системата Кеплер-385 се намира звезда, която прилича нашето Слънце – тя е единствено 5% по-гореща от него и с 10% по-голям диаметър. Всичките планети в системата са по-големи от Земята, само че по-малки от Нептун – т.е. това са планети от класа, описван условно с термина “суперземи ” или “горещи нептуни ”. Макар че това са най-често срещаните планети в Галактиката, в нашата Слънчева система нямаме такива, тъй че те съставляват същинска мистерия.

Първата планета, Кеплер-385б, е 12.8 пъти по-масивна от Земята и 2.7 пъти по-широка от нея. Планетата прави цялостна обиколка към звездата си за 10 дни. Втората планета, Кеплер-385с, е напълно малко по-голяма от Земята и прави цялостна обиколка към звездата си за 15 дни. Учените считат, че Кеплер-385б и Кеплер-385с са скалисти планети с тънка атмосфера или без атмосфера.

Останалите пет планети са с два пъти по-голям размер от този на Земята, намират се на по-голямо разстояние от своята звезда и се допуска, че имат плътни атмосфери. Но не чак толкоз огромно разстояние, че атмосферите да са хладни. Даже в противен случай – всичките седем планети получават доста по-голямо количество топлота от всяка планета в Слънчевата система, включително и Меркурий.

Системата се намира на разстояние 4 670 светлинни години от Земята.

За повече информация: НАСА

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР