Заради задълбочаващите се промени на климата и недостатъчните усилия за

...
Заради задълбочаващите се промени на климата и недостатъчните усилия за
Коментари Харесай

Мамут-ите не са мъртви, сега помагат за пречистване на въздуха

Заради задълбочаващите се промени на климата и незадоволителните старания за намаляването на парниковите излъчвания доста учени настояват, че милиони тонове въглероден диоксид би трябвало да бъдат отстранявани годишно от атмосферата, с цел да бъдат реализирани климатичните цели.

Най-голямата апаратура да непосредствено хващане и предпазване на СО2, наречена Mammoth, към този момент работи в Исландия. Тя е към 10 пъти по-голямо от своя предходник Orca.

The Climeworks facility, called Mammoth, resides in Hellisheiði, Iceland, and will filter 36,000 tons of carbon dioxide out of the air per year.

It also looks like it could be the final act set-piece for Tenet 2.
— IGN (@IGN)
Компанията Climeworks направи първа копка на Mammoth през юни 2022 година Заводът е построен на модулен принцип, като все още са конфигурирани дванадесет от общо 72-те му колекторни контейнера. Инсталацията ще бъде приключена до края на тази година. Тогава тя ще разполага с потенциал за хващане на до 36 000 тона CO₂ на година.

При хващане на въглеродния диоксид от атмосферата по-късно нормално бива складиран подземен. Там той реагира по натурален път с базалтовата канара, трансформирайки се в камък и оставайки непрекъснато под повърхността.

Компанията Climeworks е част от консорциум, който води договаряния в границите на американска стратегия за създаване на цех с потенциал от 1 милион тона въглероден диоксид непосредствено от въздуха. След това тези мегатонни хъбове по света. Компанията интензивно създава планове в Норвегия, Кения и Канада и изследва спомагателни евентуални места за непосредствено хващане и предпазване на СО2.

Противниците на технологията настояват, че тя е скъпа и предизвестяват, че фокусирането върху технологията за хващане на въглероден диоксид може да изкуши фирмите да не се стараят да понижават нездравословните си излъчвания.

Climeworks не разкрива каква е цената на звук уловен СО2 в завода Mammoth, само че споделя, че се стреми да понижи цената на технологията до $400-600 $ за звук до 2030 година и до $200-300 за звук до 2040 година

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР