Скоро изпитът за шофьорски книжки в щата Илинойс ще може

...
Скоро изпитът за шофьорски книжки в щата Илинойс ще може
Коментари Харесай

Българите в САЩ скоро ще могат да полагат шофьорски изпит на български език

С коро изпитът за шофьорски книжки в щата Илинойс ще може да се взима и на български език,  съобщи   генералният консул Светослав Станков.

Той разгласи също, че се приготвя ново двуезично издание на пътеписа „ До Чикаго и обратно “ със актуален превод на британски език.

„ До момента аз съм провел предварителни диалози със секретари на щата, обяснил съм, че тук живее най-голямата българска общественост в Америка, която заслужава нейният език да бъде приет като един от формалните езици, на които може да се взима изпита за шофьорски книжки. Изключително положително беше посрещната тази моя самодейност. До колкото разбирам в този момент и други, огромни, общности са се присъединили към тази самодейност ”, споделя генералният ни консул в Чикаго Светослав Станков.

Както и с предходни сходни начинания ще са нужни писма от публичните, просветителните и културни организации на българската общественост в щата, които да поддържат самодейността.

„ Това, което аз желая да кажа на водачите на българската общественост е, че това не е работа за самичък човек, за един общоприет консул и разгадавам на тяхната поддръжка. Ще организираме лидерски срещи и там ще координираме общите ни дейности, тъй че локалните управляващи да са сигурни, че българите тук го заслужават ”, споделя Станков.

В момента изпита за шофьорски книжки в Илинойс, може да се поставя на британски, испански, полски, съветски, корейски и китайски език.

Чуждите езици нормално сe ппредлагат в офисите на щатската администрация в регионите където има най-вече живеещи имигранти от съответната общественост. Вероятно подобен ще е методът и с българския език.

Генералният консул в Чикаго Светослав Станков разгласи и още една самодейност – основаването на актуален превод на пътеписа „ До Чикаго и обратно “ от Алеко Константинов в ново, двуезично издание.

„ Жалко е, че тази книга не може да бъде налична на британски език. Аз толкоз доста приказвам за нея, тъй като тя потвърждава наличието на българите в Америка последните 150 години. Говоря за тази книга, само че не мога да я показва на локалната общественост ”, изясни той пред.

В Чикаго има улица, носеща името на Алеко Константинов, която беше открита през 2017 година А монумент на писателя се намира в библиотеката на Университетът на Чикаго. Скоро към това ще се добави и новото двуезично издание на „ До Чикаго и обратно “.

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР