Космическият кораб Одисей, построен и управляван от базираната в Тексас

...
Космическият кораб Одисей, построен и управляван от базираната в Тексас
Коментари Харесай

За пръв път от половин век: С Одисей САЩ кацнаха на Луната

Космическият транспортен съд " Одисей ", издигнат и ръководен от основаната в Тексас компания Intuitive Machines се приземи наоколо до южния полюс на Луната късно на 22 февруари, като това е първото кацане на Съединени американски щати на лунната повърхнина от повече от половин век и първото, реализирано напълно от частния бранш.

Шесткракият роботизиран спускаем уред, наименуван " Одисей ", се приземи към 18:23 ч. по Гринуич (23:23 GMT), оповестиха компанията и коментаторите на НАСА в взаимното уебпредаване на кацането от оперативния център на задачата на Intuitive Machines в Хюстън.

Както беше планувано, галактическият уред се предполагаше, че е спрял в кратер на име Малапер А покрай южния полюс на Луната, съгласно уебкаста.

Кацането, един ден откакто галактическият уред доближи лунната орбита и една седмица след изстрелването му от Флорида, беше доказано от сигнали, предадени назад на към 384 000 км. до ръководството на задачата.

Според ръководителите на полетите, които се чуха в интернет излъчването, за възобновяване на връзката с апарата бяха нужни няколко минути, а първичният сигнал беше слаб, заради което контролът на задачата не беше сигурен в точното положение и състояние на спускаемия уред.

Космическият уред не е бил планиран да дава видео онлайн от събитието.

Апаратът носи набор от научни принадлежности и софтуерни демонстрации за НАСА и няколко търговски клиенти, предопределени да работят в продължение на седем дни със слънчева сила, преди слънцето да залезе над полярната площадка за кацане.

Полезният товар на НАСА ще се концентрира върху събирането на данни за взаимоотношението на галактическото време с лунната повърхнина, радиоастрономията и други аспекти на лунната среда за бъдещите кацащи апарати и плануваното от НАСА завръщане на астронавти по-късно през десетилетието.

Кацането на 22 февруари съставлява първото следено втурване на американски галактически транспортен съд на лунната повърхнина след Аполо 17 през 1972 година, когато там кацна последната лунна задача на НАСА с екипаж с астронавтите Джийн Чернан и Харисън Шмит.

Досега на Луната са кацали галактически апарати единствено от четири други страни - някогашния Съветски съюз, Китай, Индия и напълно неотдавна, едвам предишния месец, Япония. Съединените щати са единствената страна, която в миналото е изпращала хора на лунната повърхнина.

Снимка: БГНЕС
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР