Военните завзеха властта с преврат през 2022 г. и обещаха

...
Военните завзеха властта с преврат през 2022 г. и обещаха
Коментари Харесай

Хунтата в Буркина Фасо удължи срока на управлението си с пет години

Военните завзеха властта с прелом през 2022 година и дадоха обещание да произведат избори през юли тази година, с цел да възстановят гражданското ръководство, само че също по този начин обявиха, че съображенията за сигурност ще имат приоритет.

Според новата харта, подписана от военния водач Ибрахим Траоре, срокът на прехода е избран на 60 месеца, считано от 2 юли.

" Изборите, които ще отбележат края на прехода, могат да бъдат проведени преди този период, в случай че обстановката в областта на сигурността го разрешава ", се споделя още в документа.

Значителното закъснение евентуално ще задълбочи опасенията за оттегляне от демокрацията в Западна и Централна Африка, където през последните четири години бяха осъществени осем преврата, показва Ройтерс.

Хартата също по този начин разрешава на Траоре да се кандидатира за президент, когато се произведат избори.

Нивото на насилието в западноафриканския район Сахел, подхранвано от продължаващата от десетилетия битка с ислямистки групировки, свързани с " Ал Каида " и " Ислямска страна ", се утежни, откакто военните на съответните страни завзеха властта в Буркина Фасо и прилежащите Мали и Нигер.

Според основаната в Съединени американски щати група за наблюдаване на рецесии АКЛЕД (ACLED) през 2023 година в Буркина Фасо е имало сериозна ескалация на смъртоносните набези, като съгласно известията са починали над 8000 души.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР