Ако в Украйна избухне военен конфликт, глобалните капиталови пазари вероятно

...
Ако в Украйна избухне военен конфликт, глобалните капиталови пазари вероятно
Коментари Харесай

Страхуват ли се пазарите от евентуална война в Украйна?

Ако в Украйна избухне боен спор, световните финансови пазари евентуално ще бъдат изправени пред тежко тестване и доста по-силни разтърсвания, спрямо други геополитически събития от последните няколко десетилетия.

Евентуалната съветска инвазия в Украйна може в допълнение да наруши доставките на недопечен нефт и газ, което ще тласне цените на горивата още по-нависоко.

А те към този момент са на най-високите си стойности от седем години насам, като тази на петрола се приближава до 100 $ за барел.

„ Конфликтът сред Русия и Украйна евентуално ще тласне цените на суровия нефт над 100 $ за барел по-рано, в сравнение с се предвиждаше. Поскъпването ще зависи от това какви наказания биха наложили Съединените американски щати и техните съдружници на Русия, в случай че тя фактически нахлуе в Украйна “, разяснява пред CNN основният пазарен анализатор на AvaTrade Наим Аслам.

Скокът в цените на силата може да навреди на потребителите и да накара Федералния запас и останалите водещи централни банки да покачат по-рязко лихвените проценти, с цел да се противодейства на инфлацията. А това евентуално би било неприятна вест и за пазарите на акции.

В разбор на Capital Economics, оповестен тази седмица, се показва, че възможна съветска инвазия в Украйна или съществено усилване на глобите може да добави до 2 процентни пункта към темповете на инфлация на развитите пазари, изключително в Европа.

Засега вложителите пренебрегват огромна част от новините, които идват от Украйна, само че това ще се промени, в случай че петролът е забъркан, написа още изданието. Потенциалният спор в Украйна би довел до съществени пазарни разтърсвания, макар че борсовите показатели нормално се възвръщат бързо в случаите на геополитически спорове и терористични офанзиви.

Това демонстрира статистиката от втората половина на 20-и и първите две десетилетия на 21-ви век.

Главният капиталов пълководец на CFRA Research Сам Стовал проучва реакцията на пазара на 24 военни и терористични събития след Втората международна война. Проучването демонстрира, че водещият показател на Уолстрийт S&P 500 нормално пада единствено с към 1% при първичните вести за обещано военно събитие или терористична офанзива и единствено с 5.5% за неговата дълготрайност.

След това са му били нужни приблизително 52 дни, с цел да възвърне загубите си.

„ Пазарите на акции са изложени на по-голям риск от инфлационните последствия от евентуалната инвазия в Украйна, в сравнение с от самия спор. Историята припомня на вложителите, че изненадващите военни и терористични действия обичайно са били краткотрайни и в действителност са представлявали привлекателна опция за покупка “, написа Стовал.

Много от тези събития не са имали по-широк стопански резултат. Сред образците са убийството на президента на Съединени американски щати Джон Кенеди през 1963 година, терористичната офанзива против израелски спортисти на Олимпиадата в Мюнхен през 1972 година, бомбеният атентат в Мадрид през 2004 година, терористична офанзива в Лондон през 2005 година и нападението на Бостънския маратон през 2013 година

Най-голямо въздействие върху петролния пазар оказва войната в Ирак от 1990 година след нашествието на Садам Хюсеин в Кувейт. Конфликтът провокира сериозен пазарен потрес. S&P 500 пада с близо 17% при започване на войната в Персийския залив, след което минава повече от половин година, до момента в който пазарът съумява да възвърне загубите си.

По всяка възможност един нескончаем спор в Украйна би бил по-проблематичен за световните пазари и стопанската система с повече аналогии с нашествието в Кувейт, в сравнение с с еднократните терористични събития. Някои пазарни участници се тормозят от обстоятелството, че Русия е освен авторитетен състезател на енергийния пазар, само че и главен производител на други първични материали.

„ Като се има поради, че Русия е главен снабдител на нефт и зърно и е основен производител на паладий, употребен в катализаторите на колите, страховете от повишаване на цените са доста действителни “, счита основният анализатор на City Index Фиона Синкота.

По думите ѝ, последното нещо, от което се нуждаят потребителите или вложителите, е по-голям инфлационен напън, който да увеличи цените на стоките и услугите.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР