Европейската комисия настоя днес България и още 15 държави от

...
Европейската комисия настоя днес България и още 15 държави от
Коментари Харесай

ЕК настоява България да таксува камионите според замърсяването

Европейската комисия настоя през днешния ден България и още 15 страни от Европейски Съюз да вкарат напълно разпоредбите, които плануват пътните такси за товарните камиони да бъдат съобразени с количеството въглероден двуокис, отделяно при тяхното придвижване. Това заяви коресподентът на Българска телеграфна агенция Николай Желязков.

В известие на комисията се разяснява, че от 1999 година разпоредбите плануват заплащането за потребление на пътната мрежа в Европейски Съюз да бъде или за време (с винетки), или за пробег (тол такси). По този метод се покриват разноските за създаване и поддръжка на пътища.

През 2022 година разпоредбите бяха разширени, с цел да включат леките коли и дребните тежкотоварни транспортни средства. Въведено бе условие страните в Европейски Съюз да постановат заплащания съгласно излъчванията въглероден двуокис, отделян при придвижването на тежкотоварните транспортни средства. Тази мярка предизвиква потреблението на по-нови модели камиони, които замърсяват по-малко, разяснява Европейска комисия.

До края на март тази година страните от Европейски Съюз трябваше да оповестят на комисията по какъв начин са въвели измененията в националното законодателство. Засега това обвързване не е изпълнено от нашата страна, Белгия, Ирландия, Гърция, Испания, Хърватия, Италия, Кипър, Латвия, Литва, Люксембург, Малта, Полша, Португалия, Словения и Словакия. Комисията дава през днешния ден двумесечен период за отговор и отбелязва, че по-нататък може да продължи с наказателната процедура.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР