Ако някога сте се замисляли кой е най-важният орган в

...
Ако някога сте се замисляли кой е най-важният орган в
Коментари Харесай

Храните, които поддържат мозъка млад

Ако в миналото сте се замисляли кой е най-важният орган в тялото ви, то несъмнено и сами сте стигнали до отговора, че това е мозъкът. Защо? Той е виновен за всичко процеси; с помощта на него вървим, осъществяване най-фините движения; танцуваме; тичаме. Чрез него приказваме, мислим и действаме.

И в случай че сте били измежду дребното, които сте се колебаели дали въпреки всичко няма по-голям орган, отговорете си сами: има ли друга част от тялото ни, която да е виновна за толкоз доста процеси в организма ни?

Заради всичко това е значимо да поддържаме мозъка си в ослепително здраве. Всяка клетка от него има своя функционалност и всяка една парченце е от значително значение. Неизбежно е с годините и мозъкът ни да претърпи някои промени – както тялото и лицето ни стават жертва на следите на времето, по този начин и този орган постепенно се трансформира.

Затова и измежду избрана възраст хората стават по-предразположени към избрани нервни болести като деменция или болест на Алцхаймер. Има по какъв начин да се грижите за мозъка си – с изключение на посредством класическите способи като четене, комуникиране или решение на разнообразни ребуси, терминът храна за мозъка не е единствено метафоричен.

Ядки и сушени плодове

 Ядките и сушените плодове поддържат мозъка млад

Един от продуктите, които той обича, са ядките и сушените плодове. Със сигурност сте забелязвали, че орехът наподобява на самия мозък? Това не е инцидентно. Всички ядки са богати на мастни киселини, които са значими за всяка система в тялото ни. Те понижават възпалителните процеси, като по този метод непосредствено ни защищават от развиването на Алцхаймер, деменция, множествена склероза и други болести. Ядките и сушените плодове са доста богати и на фибри; те понижават равнищата на холестерол в тялото ни, като по едно и също време с това го пречистват.

Черни боровинки

 Боровинките са храна за мозъка

Черните боровинки са друга храна, която е известна с удобните си свойства. Факт е, че усъвършенстват зрението, само че с изключение на за него с помощта на флаваноидите, които се съдържат в тях, тази храна укрепват и мозъка ни. Доказано е още, че и те намаляват риска от Алцхаймер.

Зеленолистни зеленчуци

 Храните, които поддържат мозъка млад

Зелените зеленчуци са ненавиждана от децата храна. Но тялото ни я обича доста – те директно защищават мозъка от увреждане. Важно е да консумирате броколи, спанак и всички салатни растения – с изключение на от директни мозъчни увреждания, те ще ви предпазят и от други болести, които също са пагубни за най-важния орган – съдовите болести.

Винаги хидратирани

 Храните, които поддържат мозъка млад

В по-голямата си част мозъкът ни се състои от вода. Дехидратацията има директни вреди върху тялото ни – всеки я е изпитвал. Щом единствено няколко часа без вода усещаме мощно главоболие и проблеми с концентрацията, представете си какво непрекъснатата дехидратация прави с тялото ви. Колко вода би трябвало да пиете? Зависи от тежестта и килограмите ви, като за междинен ориентир използвайте количеството от 2 литра дневно.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР