Административната реформа ще покаже, че много от чиновниците не ни

...
Административната реформа ще покаже, че много от чиновниците не ни
Коментари Харесай

Режат излишната държавна администрация

Административната промяна ще покаже, че доста от служителите не ни трябват и ще се наложи да бъдат съкратени, защото услугите и активността, която правят, към този момент ще са електронизирани. Това стана ясно по време на представянето на плана " Въвеждане на правилото на споделените услуги в организацията и работата на централната администрация " в Министерския съвет, където вицепремиерът Томислав Дончев призна, че ще се наложи съкращаване на част от администрацията.

" Напълно допустимо е част от администрацията да се окаже непотребна ", сподели Дончев, който оглавява Съвета по административна промяна. Тези чиновници, които се окажат непотребни, ще бъдат преквалифицирани и това демонстрира и практиката в други страни, изясни още Дончев.

На въпроса по кое време може да стане това съкращаване на служители, той сподели, че когато съответните длъжности не са нужни, то би трябвало да се отстраняват незабавно. Основна цел на плана с експертизата на Световната банка е подобряването на успеваемостта в работата на администрацията, последователното й освобождение от механически и спомагателни функционалности, фокусирането й върху основни действия и политики.

Още следващата година по новия модел ще проработят две пилотни администрации, сподели Дончев. При тях ще се ползват споделени услуги в региона на ръководството на човешките запаси и финансово-счетоводните действия. Те ще проработят до края на 2018 година в централната администрация, а до 2020 година Стратегията за рационализация на администрацията планува тези звена да бъдат 10.

Проектът планува създаването на разбор на обектите с представителни и обществени функционалности, благосъстоятелност на държавната администрация и оферти за възстановяване на модела за тяхното стопанисване и ръководство.

Като образец за неприятен модел на стопанисване на държавна благосъстоятелност вицепремиерът уточни ръководството на почивните бази на държавните ведомства и министерствата. " Няма обединен модел на ръководство, няма тласък за личния състав, моделът е неверен ", сподели Томислав Дончев.

Той уточни, че в случай че дадена почивна станция има повече доходи, то не се дават за тласък на личния състав или за замяна на мебелировката, или за даване на атрактивни и печеливши услуги, а отиват непосредствено в бюджета на съответното ведомство.

" Когато страната има парцел на морето и на планината, страната е длъжна да държи сметка какво получава. Боя се, че сега това, което получава, е доста надалеч от предстоящото ", безапелационен е той.

Над 100 са почивните станции на държавните ведомства и министерства и всички те се ръководят неефективно. Целта е да се вкара единна система за резервация, с цел да се уплътни потенциалът им и да се раздвижи мениджмънтът, стимулира се вицепремиерът.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР