В новата стихосбирка На Майка България възвисява бележити личности от

...
В новата стихосбирка На Майка България възвисява бележити личности от
Коментари Харесай

„На Майка България“ – поетичният сборник на Георги Връбчев вдъхва надежда

В новата стихосбирка „ На Майка България ” възвисява бележити персони от българската история и литература, посвещавайки им поетични опуси, които вдъхват вяра и кураж, като свързват сегашното с паметта на времето.

С благодарност и поклонение, стихотворенията отдават самобитна респект към духа и словото на велики писатели и поети, като Иван Вазов, Христо Ботев, Никола Вапцаров Христо Смирненски и Димчо Дебелянов, както и на могъщи владетели, като Цар Самуил, Хан Тервел, Свети Княз Борис Първи и Цар Симеон Велики.

„ На Майка България ” (издателство „ Планини “) е невероятна книга, която допира сияйни светини, извор на живот, религия и еднаквост, като води читателя в онази най-свидна и красива България, която всеки от нас е скътал и пази в сърцето си. Историческата реалност, която Георги Връбчев пресъздава с достоверни обстоятелства от обособени столетия, както и креативните похвати, употребявани от него, демонстрират задълбочените знания на създателя, резултат от които е и чувството за последователност и предусещане. Макар че книгата излезе неотдавна, първият тираж е привършен, като новото издание е към този момент по книжарниците.

Като концептуална същина, стихосбирката е разграничена условно на две водещи тематики. В първата – българският народ е в центъра, а във втората, която е общонационална, общочовешка и по-съвременна, поемите са отдадени на нацията и на значими за България и обичани от създателя поети. Стихотворенията са написани в стила на всеки стихотворец, като слагат въпроси, които ще развълнуват хората, родени, израснали и живеещи в България.

„ Обичта към родината е естествена и вродена, българинът би трябвало да има самочувствие, да бъде горделив със себе си, с народа и нацията си. Сигурен съм, че има нещо друго, нещо по-особено в нас, като дух, психика и капацитет, което все пак ни води напред в тежки интервали, даже в този момент, когато сегашното е мъчно и нестабилно. Затова би трябвало да имаме вяра в себе си, в България и в непреходната задача на българщината ”, споделя в свое изявление Георги Връбчев, създател на пет книги и притежател на няколко интернационалните награди от литературни състезания в Италия и Израел.

Стихотворението „ На Майка България “, на което е озаглавена книгата, печели първо място на Международния книжовен конкурс „ Небесни меридиани “, Израел, а в Италия е издадено като част от сборника „ L`ATTESA ”(„ Очакване ”). В рамките на самодейността „ Българското слово без граници “, поемата обиколи редица български общности по света, като доближи до доста деца в учебните заведения зад граница.

Писмеността и книжовността имат особено място в новата книга, в която кирилицата е издигната на фундамент от писателя, посветил стихотворение на Свети Климент Охридски и съидейниците му – могъщите мозъци, които служат като образец за неизменима религия, воля и твърдоглав труд.

Покрай Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската писменост, култура и просвета и на славянската словесност, други творби от стихосбирката припомнят за свещеното дело, оставило като завещание най-голямото благосъстояние за България. Сред тях се открояват „ Свети Горазд “ и „ Азбучна молитва “, написана като акростих – всеки нов стих стартира с писмен знак от българската писменост – по Константин Преславски.

Пълнокръвни, витални и цялостни в своето звучене, поемите са като значими житейски послания, които възхваляват силата на непреклонния и горделив дух, въплътил нова вяра за България.

Стихосбирката стартира с опуса „ На Майка България “, като неслучайно приключва с многоточие под същото заглавие, което се повтаря най-после. Обичта към България е непреходна и неизчерпаема, във всеки човек може да проблесне искра, с която да разпали огън към себе си, както прави Георги Връбчев с поетичните опуси, които с литературното турне на писателя стигат до читатели от цялата страна. Като одобрен създател, държавник и труженик на българското, който върви решително по своя път, писателят взе участие в креативен срещи, гостувайки и в разнообразни български учебни заведения.

„ Трайните следи, които великите персони оставят в историята, би трябвало да бъдат увековечавани непрекъснато, с цел да живеят във всяко време. Всеки, който дръзва да го направи, уважавайки паметта на предишното, продължава да въздига най-важната родолюбива задача “, споделят от издателство „ Планини “.

Поемата „ Свети Тривелий ” е приспособена като текст на едноименната ария от албума на рок група „ Епизод ” „ Великите владетели ”.

Писателят посвещава стихосбирката на България, българския народ и българската нация.

Откъс от стихотворението „ На Майка България “:

„...Ние ще пазим завета ти мил

в зима духовна и духовен потоп,

мощни да бъдем във дни на засегнатост,

в стихии жестоки да бъдем народ!

Нека тогава за нас някой каже –

небогати ще страдате век след век –

гордо ще вдигнем глава, ще покажем -

името българин значи Човек! “

За писателя: Георги Връбчев е роден в гр. София, като приключва приблизително обучение в ЕГ „ Бертолт Брехт ” – гр. Пазарджик, а по-късно придобива компетентност „ Право “ в юридическия факултет на СУ „ Св. Климент Охридски ”. Работи като нотариус. Автор е на книгите „ Някъде...там...някъде ” (2008), „ Акорди ” (2021), „ Ерик: Сказание за силата “ (2022), „ Жените на другите “ (2023) и „ На Майка България “ (2024). Пише както прозаичност, по този начин и лирика, член е на Съюза на българските писатели.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР