Тази година за седми пореден път се проведе конкурсът Milky

...
Тази година за седми пореден път се проведе конкурсът Milky
Коментари Харесай

Повод за гордост - трима българи сред най-добрите астрофотографи в света

Тази година за седми следващ път се организира състезанието Milky Way Photographer of the Year. Той е самодейност на блога за туристическа снимка Capture The Atlas и има за цел да разпространява астрофотографията по света. Всяка година всред стотици фотографи и хиляди фрагменти са отличени единствено 25 фотографа.
 Михаил Минков - един българин измежду 25-те най-хубави астрофотографи в света и Milky Way Photographer of the Year за 2023 година
На лов за звезди - един българин измежду най-хубавите астрофотографи в света

Как се снима Млечният път в 360-градусова гледка на зимната и лятната арка

В миналогодишното издание измежду селектираните бе българинът Михаил Минков. Тази година обаче той освен е определен още веднъж, само че към него се причисляват още двама сънародници. Така българите, които попадат измежду най-хубавите астрофотографи в света, са цели трима. Освен Михаил Минков, това са още Росица Димитрова и Тервел Куцев, разбираме от Mediapool.

" Тази година насладата ми е още по-голяма, тъй като споделям тази страст с още двама сътрудници и другари, като по този метод затвърждаваме позицията на България на картата на астрофотографската общественост в международен мащаб ", написа в Instagram профила си.

От описанието му към фотографията, с която става финалист в състезанието, излиза наяве, че е снимана предходната година в пустинята Уади Рум в Йордания. Концепцията на The Vanity of Life ( " Суетата на живота " ), както е кръстен фрагментът, е да подчертае яркия контрастност сред необятността на космоса и дребната природа на човечеството.

" Композицията съзнателно притегля фокуса на фена към дребна фигура, наблягайки нашата маловажност в огромната Вселена, до момента в който величественото ядро на Млечния път господства на фона ", написа още в блога Capture The Atlas.
 Виолина Младенова - пресечната точка на йогата с фотографията
Виолина Младенова - пресечната точка на йогата с фотографията

Йога инструкторката за пътуванията, за спортът като метод на живот и за снимането на красивите моменти

Росица Димитрова, която пък е българката, селектирана в състезанието Milky Way Photographer of the Year, е определена с фотографията ѝ Blooming Bottle Tree ( " Цъфтящо бутилково дърво " ).

Кадърът е сниман на остров Сокотра, Йемен, където може да се следи едно от най-тъмните небета. Пред Млечния път на фокус са бутилковите дървета, които цъфтят единствено за няколко седмици през февруари и март. " Това е хипнотизираща панорама, която желаете да изпитате още веднъж и още веднъж ", споделя още фотографката.

Третата определена снимка пък е правена в не къде да е, а в България и по-точно - в Пирин. Нейният създател Тервел Куцев я кръщава The Kingdom of Perun ( " Царството на Перун " ), защото Пирин планина носи името на един от най-могъщите богове в славянската митология - Перун - богът на гръмотевиците.

" Незабравимо е чувството да стоиш под красивото нощно небе, любувайки се на царството на Перун ", споделя за прекарването си по снимането на фрагмента фотографът.
 От Шумахер и Хамилтън до Джокович и Надал - Любомир Асенов снима най-големите спортисти на планетата
От Шумахер и Хамилтън до Джокович и Надал - Любомир Асенов снима най-големите спортисти на планетата

Какво е да си единственият българин с достъп до всички надпревари на F1

Всички 25 определени фотографии за Milky Way Photographer of the Year са.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР