60 на сто оценяват България като подготвена за председателството на

...
60 на сто оценяват България като подготвена за председателството на
Коментари Харесай

Повечето българи се чувстват информирани за председателството

60 на 100 правят оценка България като готова за председателството на Съвета на Европейски Съюз, а 14 на 100 - като неподготвена . Това сочат резултатите от изследване на " Алфа рисърч " , направено в интервала 18-24 юни измежду 1014 души, предоставено от Министерството на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз 2018. Изследването беше показано от Боряна Димитрова по време на полемика на тематика: " Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз 2018 - резултатите ".

Боряна Димитрова напомни, че съгласно данни от декември 2017 година съотношението е било 47 % към 21 на 100 готова против неподготвена.

19 на 100 правят оценка доста добре метода , по който България се е справила с председателството, 62 на 100 - по-скоро добре. 12 на 100 считат, че се е справила по-скоро неприятно, а единствено един % - доста неприятно. Всеки десети, който е бил песимистичен през декември, е трансформирал оценката си в положителна, посочи Боряна Димитрова.

Като сфери, в които страната ни е постигнала най-високи резултати в интервала на председателството, българите показват свързаността сред балканските страни (35 процента), сигурност и отбрана на външните граници (18 на сто), унищожаване на двойния стандарт при храните - 17 %, европейски фондове за България - 15 на 100, отбрана на българските превозвачи - 14 %, бъдещето на Европа и младежите - 14 на 100, същият % е и за присъединението към еврозоната, цифрова стопанска система - 10 на 100.

В оценката за реализиран прогрес 55% акцентират фокуса на българското председателство - европейската вероятност на Западните Балкани , 32 на 100 - бъдещето на Европа и младежите, 27 на 100 - сигурност и непоклатимост в единна Европа, 19 на 100 - цифровата стопанска система и умения на бъдещето. Димитрова посочи, че на този въпрос е имало опция интервюираните да показват повече от един отговор.

Трите най-важни изгоди за страната ни от председателството българите показват интернационален авторитет и самопризнание, популярност и интерес от страна на европейски жители, стопански резултат от растежа на гости .

48 на 100 декларират, че са получили задоволително информация за европредседателството през тези 6 месеца . Най-много информация хората са получили по тематиките за интеграцията на Западните Балкани (49 процента), целите на председателството - 31 на 100, културните събития по време на председателството - 19 %.

Димитрова означи в експозето си, че всяка една страна може да има собствен принос в решаването на общите европейски проблеми. И отсам може да се увеличи съпричастността на жителите в решаването на общоевропейски проблеми.

Боряна Димитрова уточни, че интеграцията на Западните Балкани концентира фокуса на българското публично мнение . По думите й съществуването на подобен мощен фокус фрагментира останалите сфери, в които хората са получили информация. Димитрова посъветва тематиката със Западните Балкани да не бъде изоставяна. " България има този дълг да продължи тази тематика ", сподели още тя.

" Нека не се главозамайваме - хората чакат още резултат - по този начин щото да се почувстват повече европейски жители. Ако има бомба с цъкащ механизъм, това е - е ли сме равноправни европейски жители или не ", предизвести социологът.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР