Куизовете или още викторините стават все по-популярни у нас. Барове,

...
Куизовете или още викторините стават все по-популярни у нас. Барове,
Коментари Харесай

Тематични викторини стават все по-популярни у нас

Куизовете или още викторините стават все по-популярни у нас. Барове, заведения и разнообразни клубове/организации по ползи вършат тематични вечери – викторини за футбол, за известни персони или куизове с най-различни въпроси. Приятели се събират в тимове, с цел да мерят сили със съидейници на кръга на знанията. Нека забележим къде се пресичат заниманията и знанията?



Глъчката, която чувате, не е от пазара, нито пък от парка, а от зала, цялостна с хора, подготвени да премерят знанията си. Куизовете или още викторините се организират на най-различни места и с най-различни тематики. Тази вечер сме в университетска зала на куиз по география. Влизам в тим на име „ Пенсиониране географи “ с взор към първото място.

Всеки тим в надпреварата включва най-вече шестима души. Отборите се състезават в 5 кръга, всеки с по 10 въпроса. Печели отборът с най-вече точки в крайното класиране.

" Предпочитам този метод на социализация, много е по-забавно и стойностно от дискотека ", разяснява Теодора Колева.



" Ходя на куизове от 2-3 години, общо взето не преставам да ги навестявам, заради повода, че на куизовете ние обменяме извънредно огромен набор от познания и прекарваме едно такова скъпо време от час, час и половина с мои другари и мои близки ", изясни Николай Кацарски.

" Алтернатива е, да, не просто да седнем да пием нещо в бар, а и да се прави нещо в това време, което е интелектуално, занимателно, забавно ", счита Жанет Куюмджиян.

" Ходил съм на футболни куизове, ходил съм на общи- те са от сорта на география, история, химия ", споделя Николай Кацарски.

" Има разнообразни сфери - нормално на знание, даже модерни неща, като филми, музика, също по този начин познания в науките ", добавя Жанет Куюмджиян.

Играта стартира. Отборите чуват първия въпрос и се скупчват, с цел да обсъдят. Макар че приказваме за другарска игра, желанието за победа се вижда в очите на всеки състезател. Първите два рунда минават безшумно, опознаваме конкуренцията.



Освен тимове, всяка викторина си има куиз мастер или още индивидът, който задава въпросите. Тази вечер ни препитва Боян. На 21 години, самият той трансформира ходенето по куизове в занимание за себе си.

" Вече станаха две години и половина от както вървя всеки месец на куизове, било то с обща тема, обща просвета, или пък характерни от сорта на география, история, футбол даже ", сподели Боян Петров.

" Обичам повече интелектуалните забави, за мен това са тип забави, обичам да се развличам, да узнавам нещо в това време, да затвърждавам познания, да видя къде съм аз в средата, всичко това ми носи задоволство ", добавя той.

Идва почивката и е време за диалози с другите тимове. Говорим и с Иван – куизмастър с огромен опит. Според него културата да се върви на викторини не е нова и у нас.

" Има и по-възрастни хора. Още по времето на социализма е имало „ Какво, къде, по кое време “ – съревнование и по-възрастните хора също са осведомени с викторините и те също идват и в този момент на куизове ", съобщи Иван Петров.

" Сега има повече искащи, само че към 2010 година някъде започнаха всеобщо да се развиват първо в Пловдив и София, а и към този момент в цяла България, а и към този момент това е нещо... част от всекидневието към този момент ", безапелационен е Иван Петров.

Куизовете не престават към 2 часа. За това различно наслаждение всеки участник заплаща с от 5 до 10 лева според от викторината.

" Хубавото е, че освен на нашия куиз, само че и на други куизове, които също са доста сполучливи, съм забелязал, че имаме всевъзможен тип хора, които участват. Имаме както студенти, по този начин и възпитаници, по този начин и възрастни хора, което демонстрира, че хората могат да бъдат обединени освен от спорта, както свикнахме да става в България последно време, само че могат да бъдат обединени от нещо сходно, нещо свястно – това са хора, които в действителност са събрани с еднакъв интерес и това може единствено да ни радва ", добавя Боян Петров.

Минават още два рунда. Трети сме във краткотрайното класиране. Три точки ни разделят от първото място, само че останалите тимове могат да вземат и настоящето ни бронзово отличие. Започва професорският кръг – най-трудният. 10 въпроса за 30 точки. Кой ще е спечелилият?

" Хората могат да споделят, не обвързвано единствено с куиза, тук сме пристигнали за развлечение, не е нужно да гоним първи места, да се мъчим да отговаряме на всички въпроси ", сподели Боян Петров.

" По-различно е, само че става все по-популярно. Смятам, че за хора, които избират нещо интелектуално, е забавна опция на общоприетото излизане с другари през седмицата ", разяснява Жанет Куюмджиян.

Официална статистика какъв брой хора вървят на куизове няма. Те стават известни освен в София, само че и в други градове, като доказателство, че и знанието може да е занимателно. А тимът на Пенсионираните географи, в който няма нито един същински пенсионер, изигра мощен пети рунд. Но не задоволително. Оставаме втори – за премия получаваме географски учебник.

Автор: Петър Желев


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР