Старт на нов политически цикъл след изборите. Още днес трябва

...
Старт на нов политически цикъл след изборите. Още днес трябва
Коментари Харесай

Президентът Радев насрочва първо заседание на 50-ото НС: Очаквам диалог между политическите сили

Старт на нов политически цикъл след изборите.

Още през днешния ден би трябвало да разберем по кое време ще бъде първото съвещание на 50-ото Народно заседание.

 

Официалната клетва на новите 240 народни представители ще даде старт и на процедурата по съвещания при президента. Това води и до връчването на първия изследователски мандат за сформиране на държавно управление.

 

ГЕРБ-СДС, която ще получи мандата първи, още през днешния ден ще изпрати предложения за диалози с останалите обединения в новия парламент, с цел да се види какви са настройките за събиране на поддръжка.

 

" В една парламентарна република от политическите партии, спечелили изборите, зависи по какъв начин ще се развива страната. Оттук нататък отговорността е тяхна ", посочи в първия си коментар след изборите президентът Румен Радев.

 

Седмица след вота " 2 в 1 ", за Народно заседание и за Европейски парламент, и откакто Централната изборна комисия разгласи окончателните резултати и имената на новите народни представители, се чака президентът да подпише декрет за привикване на 50-ия парламент.

 

" В понеделник ще разглася по кое време ще свикам Народното събрание ", отбеляза Радев.

 

На първото си съвещание новоизбраните депутати ще би трябвало да изберат ръководител на Народното събрание - процедура, която в 49-ия парламент продължи една седмица.

 

След образуването на парламентарните групи президентът би трябвало да организира съвещания със седемте обединения в 50-ото Народно заседание, преди да връчи първия мандат за сформиране на държавно управление. Ще го получи най-голямата по бройка група – тази на ГЕРБ-СДС.

 

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов към този момент разгласи, че партията му ще направи всичко допустимо за формиране на кабинет с първия мандат.

 

Предложението на Борисов е да бъде формирано експертно държавно управление с министър председател от първата политическа мощ.

" Аз чакам от изказвания да се премине към този момент към разговор сред политическите сили. От тях зависи дали и какво ръководство на страната ние ще имаме. Така че чакаме този разговор да продължим ", каза президентът.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР