Прекратяването на войната на Русия в Украйна няма да стане

...
Прекратяването на войната на Русия в Украйна няма да стане
Коментари Харесай

Радев и унгарският президент обсъждаха енергетиката, войната в Украйна и Западните Балкани

Прекратяването на войната на Русия в Украйна няма да стане с повече оръжие, а с дипломация. Това е общото мнение на президентите на Унгария и България. Румен Радев е на публично посещаване в Будапеща по покана на своя сътрудник Тамаш Шуйок. Енергетиката, войната на Русия в Украйна и разширението на Западните Балкани бяха акценти от диалозите на Румен Радев както с президента, по този начин и с премиера на Унгария Виктор Орбан.

Предават специфичните ни пратеници Вера Александрова и Любен Бързаков.

България и Унгария са свързани с дълбоки исторически и културни връзки и обичайно другарство, единомислещи са президентите на двете страни.

Унгария е значим сътрудник за страната ни в региона на вложенията и търговията. Особено интензивно в последните години е съдействието ни в областта на енергетиката.



Тамаш Шуйок и Румен Радев дефинираха съдействието в енергетиката като основно.

" Искам да подсигурявам, господин президент, че България ще продължи да бъде благонадежден снабдител на енергийни запаси за вашата страна. Това, което вършим ние в България, е да разширяваме коридорите, да построяваме съгласуваност с нашите съседи в действителност работи и в изгода за вашата страна ", сподели президентът Румен Радев.

" България играе основна роля в преноса на доставки на съветски природен газ за Унгария. Ролята на България може да се ускори в бъдеще посредством импорт на природен газ от Азербайджан и Турция. За нас е извънредно значимо преносът на природен газ през България да остане сигурен ", акцентира президентът на Унгария Тамаш Шуйок.

Войната на Русия в Украйна би трябвало да бъде прекъсната по пътя на дипломацията и да се реализира резистентен мир. Всеки ден продължение на войната значи загуба освен за Русия и Украйна, само че и за всички страни. И пораства рискът за световната сигурност, обявиха Шуйок и Радев.

" И двамата сме обезпокоени от ескалацията на руско-украинската война и изрично отхвърляме последните оферти за изпращане на европейски или съюзнически войски в Украйна ", съобщи Шуйок.

" Общо жигосваме експанзията на Русия против Украйна. Трябва час по-скоро да се намерят дипломатически принадлежности за нейното преустановяване. Това няма да стане с повече оръжие и изпращане на войски от страните членки на НАТО на територията на Украйна. Ще стане с повече дипломация ", безапелационен е Радев.

Унгария и България поддържат европейското бъдеще на страните от Западните Балкани. Тамаш Шуйок разгласи, че тази тематика е измежду целите на идното унгарското председателство на Европейски Съюз. Румен Радев уточни, че с цел да бъде стабилно разширението, би трябвало да се базира на ясни правила и действителни добросъседски връзки.

" Искам с безпокойствие да споделя последните трендове в РСМ, където водещи политически фактори, които завоюваха изборите, се афишират намерено за отменяне на общия европейски консенсус, реализиран през юли 2022 г, уверен съм, че Унгария, като ръководител на Европейски Съюз, ще отстоява този консенсус да бъде спазен. Това е основно изискване за почванe на договаряния на РСМ за участие в Европейски Съюз ", съобщи президентът на България.

Енергетиката и разширението на Западните Балкани също бяха акцент от срещата на президента Румен Радев с премиера на Унгария Виктор Орбан. А по-късно президентите Шуйок и Радев откриха Българския културно- учебен център, построен с поддръжката на двете страни.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР