Празникът на Калековец се провежда по традиция в Деня на

...
Празникът на Калековец се провежда по традиция в Деня на
Коментари Харесай

Калековец пее, танцува и спортува два дни

Празникът на Калековец се организира по традиция в Деня на светите братя Кирил и Методий. Жителите на селото почитат просветителите, основали българската писменост. Именно по тази причина храмът и учебното заведение носят техните имена.   
Прочетете още
С футболна среща на ветерани и състезатели на ФК „ Тракиец “ на стадиона в Калековец започнаха празниците в селото. В него се включиха 11 ветерани и футболисти от локалния клуб. Сред играчите се откроиха Рамадан Алиев, Иван Вълков, Никола Яланджийски, Рангел Костов и Здравко Златанов, а от тима на ФК „ Тракиец “ за голмайстор бе разгласен Кънчо Милкански. Председателят на зоналния съвет на БФС – Пловдив Огнян Златков бе почетен посетител на другарската футболна среща. Той връчи комплект екипи на състезателите от ФК „ Тракиец “. По-късно осем локални борци се състезаваха в пехливански дуели. Първото място завоюва Радослав Пенков. На второ място се класира Димитър Севдалинов, а на трето – 18-годишният Момчил Кънчев.

Празничната стратегия стартира с ария за буквите и танци на малчуганите от ДГ „ Весела “, както и с осъществяванията на съставите на ДЮТС „ Тракийци “, чиито ритми превзеха публиката. На сцената излязоха и солистите на ВГ „ Дъга “ с вокален възпитател Радослав Илиев, както и Женския битов хор при читалище „ Пробуда 1927 година “ с началник Мариана Карачанска и корепетитор Петър Карачански. Със мощни овации бе посрещната звездата от „ Гласът на България “ Виктория Илиева. 15-годишното момиче е от Калековец и зарадва жителите на селото с осъществявания на международни шлагери. Тази година тя ще показа България в интернационалните състезания. Ансамбъл „ Марица “ от СУ „ Св. Св. Кирил и Методий “ в Пловдив поздравиха калековци. Триото Костадин Кънчев, Цветелина Вълкова и Александра Кандрова изиграха шопски танц, а група „ Витил “ – етно осъществявания.

„ За първи път съборът в Калековец се организира два дни. В селото има доста надарени младежи, които пеят, танцуват и спортуват. Именно по тази причина през идващия месец започваме ремонт на читалище „ Пробуда 1927 “, в което ще имат опция да се занимават с художествена и културна активност разнообразни сформира “, сподели в приветствието си кметът на Община Марица Димитър Иванов. Той добави, че преди броени дни е приключен ремонтът на ул. „ Хан Аспарух “ и даде обещание, че подобряването на инфраструктурата в Калековец ще продължи. Димитър Иванов бе специфичен посетител на тържествата дружно със фамилията си и поздрави жителите на Калековец, като им пожела здраве и благословение, а на децата – да не престават да следват фантазиите си.

„ Съборът в Калековец се възроди с присъединяване на голям брой фолклорни сформира, вокални групи, спорт, игри и занимания за дребни и огромни. Имаме упоритост да развиваме културната и спортна активност измежду подрастващите. Вече два месеца с децата работят треньори по футбол. Ще работим и за екологичното обучение на учениците. Ще поддържаме присъединяване на гении от Калековец в интернационалните и национални състезания “, съобщи от своя страна кметът на Калековец Георги Вълков. След това той предложения на сцената гост-изпълнителя на празника – известната национална певица Славка Калчева и оркестър „ Фолк палитра “ с началник Петър Войников.

Със пукотевица по панички стартира вторият ден на събора. В него девет ловци от 30 до 65 години се включиха в надпреварата. Първото място завоюва Рангел Костов. На втора позиция се класира доктор Румен Хаджийски, а на трета – Димитър Аврамов. На обед започнаха другарските срещи на децата от ФК „ Лион 2017 “ – Пловдив и от Калековец, където към този момент два месеца се състезават по футбол момчета и девойки от 5 до 14 години. Съревнованията се организираха на стадион „ Рангел Милев “. С доста възторг и хъс в първата футболна намира се включиха най-младите футболни очаквания от Калековец и Пловдив. На терена излезе и единственото момиче – 8-годишната Магдалена Вълкова, която е извънредно щастлива, че от два месеца тренира футбол. Във второто полувреме се включи и най-малкият играч в локалния тим – 5-годишният Стоян Огнянов, чиято игра се отличи с пъргавост и усърдие да завоюва топката. Приятелската среща за дребните състезатели приключи 7:7. „ Идеята ни е да приобщим към спорта децата и младежите, както и да създадем бъдещи състезатели за локалния ФК „ Тракиец “, уточни кметът Георги Вълков. Той посочи, че всички участници получават медали, а тимовете – купи.  

В следобедните часове сдружението „ Жените през днешния ден “ предизвикаха благотворителен базар, чиято цел е набиране на средства за създаване на монумент на първата жена водач Мария Атанасова, която е родена в Калековец. Тя е била първият пълководец на реактивен пътнически аероплан от нежния пол в България.

„ Отдавна не са се събирали толкоз доста хора на нашия събор. В празника ни участваха  вокални и танцови сформира с разнообразна стратегия. Проведоха се и спортни шампионати за дребните, което доста ни радва “, разясниха поданици на Калековец. Празничната стратегия в селото приключи с национално забавление дружно с оркестър „ Бисери “.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР