Президентите на България Румен Радев и на Унгария Тамаш Шуйок

...
Президентите на България Румен Радев и на Унгария Тамаш Шуйок
Коментари Харесай

Радев и Шуйок откриха новата сграда на Българския културно-образователен център в Будапеща

Президентите на България Румен Радев и на Унгария Тамаш Шуйок откриха през днешния ден новопостроената постройка на Българския културно-образователен център в Будапеща, построен със съдействието на двете страни.

В новото здание ще се обитават просветителните и културните институции и неправителствените организации на българската общественост. Срещу новопостроената постройка е ситуиран Българския културен дом, а върху имота до него – Българската православна черква „ Св. св. Кирил и Методий “. С построяването на новия български център се реализира вековната фантазия на българите в Унгария – на едно място да бъдат събрани стълбовете на българската общественост. Основният камък е положен на 3 март 2022 година, а първата копка е направена на 17 май 2022 година Така градежът лишава 2 години.

Това е не просто културен и учебен център, това е едно духовно пространство на българската религия, древен блян към познание и духовно извисяване, сподели президентът Румен Радев. Той напомни за днешните си срещи с премиера на Унгария и с президента и съобщи, че се усеща горделив като български президент за метода, по който те приказват за българската общественост. За това, че вие сте освен чудесно интегрирани в тази страна, само че за вас се приказва с почитание и почит, като хора работливи, почтени, с усет и нюх за предприемачество, с взор към бъдещето, уточни Радев.

Ние сме духовно свързани с унгарския народ. Във вените и на двата народа тече кръвта на нашите предшественици с техния блян към независимост, правдивост, самостоятелност и съвършенство, изразени по един несравним метод от нашите поети Шандор Петьофи и Христо Ботев, сподели още Радев. Той изрази благодарност към най-вързрастните представителите на българската общественост, че са запазили българския дух, език, просвета и обичаи на първите преселници в Унгария и са го предали на младите.

Радев благодари на държавното управление на Унгария, на президента, на Министерството на културата за построяването на центъра и за помощта,която оказват на българската общественост.

Нашият главен закон твърди, че културата на националностите, живеещи в Унгария, в това число и на българската общественост, е полезност, завещание, което обогатява културния ни живот, сподели унгарският президент Шуйок.

Той съобщи, че хората, които работят за запазването на българската еднаквост и общественост в Унгария, заслужават самопризнание за техния труд. Считаме за съществена норма, че националностите носят просветеност, познание и полезност. Искаме такава Европа, която не се обръща против своето двехилядолетно християнство, а пази своята религия и живее съгласно нея. Искаме такава Европа, чието население не отхвърля националната си еднаквост, а се самоопределя посредством нея, сподели Шуйок.

С построяването на новия български център се сбъдва нашата вековна фантазия, където на едно място да създадем едно българско и духовно-културно средище. Кръгът се затвори. Отсреща се намира църквата, зад нас - учебното заведение, вдясто е културният дом. Така обичта, която носим дълги години към майка България ни даде сили да изградим нашата дребна България тук, в сърцето на Унгария, сподели Данчо Мусев, ръководител на Българското републиканско самоуправление.

Източник Българска телеграфна агенция

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР