София е домакин на Парламентарната асамблея на НАТО. Фокусът на

...
София е домакин на Парламентарната асамблея на НАТО. Фокусът на
Коментари Харесай

Форум на НАТО в София: България поиска засилване на отбраната в Черно море

София е хазаин на Парламентарната асамблея на НАТО. Фокусът на огромния конгрес е войната в Украйна. България се нуждае от повече интензивност на Алианса в Черноморския район, съобщи министърът на защитата Атанас Запрянов. Тема на диалозите беше и хибридната война на Русия за въздействие върху евроизборите. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг идва в София в понеделник, когато бъде и пленарното съвещание на форума.

Събитията в Черно море са доста значими освен за България, само че и за цялата евроатлантическа общественост. Това завиха министърът на защитата и началникът на защитата пред форума на НАТО и настояха за повече поддръжка от Алианса във връзка с разузнаването и наблюдението на Черно море.

" Алиансът не взе участие с кораби в Черно море, само че това не значи, че не може да се употребяват други форми. Ние се нуждаем от брегова система за противокорабна система и отбрана, в случай че има страна, която би желала краткотрайно да разположи такава дарба, това би усилило нашата защита в Черно море ", акцентира Атанас Запрянов - длъжностен министър на защитата.



Началникът на защитата стимулира настояването за брегова система с това, че там сме по-уязвими след началото на войната в Украйна и навлизането на Русия в икономическите зони в Черно море.

" Руските кораби не са навлизали в нашите териториални води. Миналата година юли месец, в обширни елементи на нашата икономическа зона бяха оповестени зони рискови за мореплаване. Ние бяхме първата страна, която реагира и тази процедура продължи до началото на тази година. Тази година няма оповестени такива зони, само че в следствие трафикът се реалокира до териториалните води на Румъния, България и Турция ", сподели адмирал Емил Ефтимов, шеф на защитата.

Според служебния министър на защитата Атанас Запрянов, Кремъл има желание непосредствено да повлияе на върху изборите за европейски парламент.Изрази терзание, че с подправените вести за директно присъединяване на България във войната страната също е наранена от хибридните офанзиви.

" По умозаключение на Екологичен потенциал има информации за такава интервенция на хибридни въздействия да се повлияе на резултата от изборите, и че България, защото прави избори 2 в 1, също сме част от тази хибридна офанзива да се повлияе на резултата от изборите. Говорим за европейските изборите ", добави Запрянов.

" Помощта за Украйна се базира на интернационалното право и тя не е интервенция в тази война по никакъв метод.Тази хибридна опорка, че видите ли ние оказваме помощ на Украйна, че ще изпращаме войски в Украйна повлиява доста и на претендентите за военна работа ", сподели още той.

Ключови тематики на пролетната сесия на НАТО са оказване на решителна поддръжка на Украйна във войната и гарантирането на оръжия за защита против съветската инвазия. Военният министър даде поръчка, че даването на помощ за Украйна продължава да е във фокуса на отбранителната политика на България.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР